2024. február 26., 13:20

A cseheket kistafírungozta az EU

Mintegy 2000 milliárd korona támogatást kapott húszéves európai uniós tagsága alatt az uniós alapokból Csehország, míg a közös kasszába eddig 876,6 milliárd koronát fizetett be - közölte hétfőn a cseh pénzügyminisztérium.

Szivárványkoalíció
Fotó: Facebook

Az összeg legnagyobb részét, 44 százalékát az Európai Unió kevésbé fejlett régióinak támogatására szolgáló strukturális alapokból kapta Csehország, 25 százalék a mezőgazdaságba irányult, míg 20 százalékot a kevésbé fejlett tagállamokat támogató kohéziós alapból folyósítottak.

Az utóbbi három évben Csehország számára jelentős bevételi forrást jelent a az európai uniós NextGeneration EU (NGEU) program is - mutatott rá a tárca. Tavaly az NGEU programból 39,5 milliárd korona érkezett az országban, ami az összes éves bevételnek mintegy negyede.

A legnagyobb összeget - 191,9 milliárd koronát - 2015-ben kapta Csehország, míg tavaly 156,2 milliárd korona érkezett Brüsszelből Prágába.

A 2004 óta EU-tag Csehország eddig minden évben több pénzt kapott az uniótól, mint amennyit a közös kasszába befizetett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.