2022. november 22., 20:07

A cseh hadsereg parancsnoka: Készüljünk egy nagyszabású háborúra

A cseh hadseregnek meg kell őriznie a terrorellenes műveletek terén szerzett tapasztalatait, de előbb fel kell készülnie egy nagyszabású háborúra egy fejlett ellenféllel szemben, jelentette ki Karel Řehka cseh vezérkari főnök.

Karel Řehka
Karel Řehka cseh vezérkari főnök
Fotó: Cseh védelmi minisztérium

Řehka megjegyezte, hogy a költségvetés hatalmas növekedése ellenére a hadseregnek nem lesz elegendő forrása minden probléma ideális megoldására. Ezért „brutális hatékonyságra” buzdította a katonákat. Hozzátette:

ha összecsapásra kerülne sor Oroszország és a NATO között, akkor a cseh hadsereg az első perctől kezdve annak aktív résztvevője lenne.

Řehka szerint az ukrajnai háborúnak több előjele is volt, még 2014 előtt, amikor Oroszország elfoglalta a Krímet. „De a nyugati társadalmak nem akarták ezt látni, azokra meg, akik látták, nem akartak hallgatni” – jegyezte meg. „Nem kell arról győzködnünk magunkat, hogy az ukrajnai háború eszkalációs potenciálja állandóan növekszik. Még a legsúlyosabb forgatókönyveket sem lehet kizárni” – tette hozzá a cas.sk portál szerint Řehka.

A sajtótájékoztatón később azt mondta, nem tartja valószínűnek a háborút a NATO és Oroszország között, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen kizárható.

Ezért szükségesnek tartja a felkészülést. Mint mondta, néhány évvel ezelőtt még azt állítottuk, hogy Európát nem fenyeget nagy intenzitású és nagyobb léptékű fegyveres konfliktus, s ha mégis megtörténne, elegendő, 10-15 éves figyelmeztetési időszak áll rendelkezésünkre, hogy elkezdjük a felkészülést. Szerinte azonban ma már ez nem érvényes.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.