2020. augusztus 20., 17:50

A bukaresti kormány alkotmánybírósági normakontrollt kér a bizalmatlansági indítvány ügyében

A román kormány az alkotmánybíróságon fogja megtámadni az ellenzéki szociáldemokraták által beterjesztett bizalmatlansági indítványt - jelentette be Ludovic Orban miniszterelnök.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu
Fotó: NewsBeezer

A kormányfő azt követően nyilatkozott csütörtökön, hogy a parlamentben felolvasták a Szociáldemokrata Párt (PSD) által hétfőn beterjesztett, a kormány megbuktatására irányuló indítvány szövegét. A kormány szerint az indítvány azért alkotmányellenes, mert rendkívüli parlamenti ülésszak keretében nem lehet indítványt beterjeszteni.

Ugyanakkor a szociáldemokraták úgy vélik, hogy ez csak a liberálisok újabb taktikázása azért, hogy meghosszabbítsák a hatalmukat. Orban közölte: csütörtökön vagy pénteken fogják benyújtani az alkotmánybírósághoz a keresetet. Úgy vélte, addig amíg a testület nem hoz döntést, alkotmányellenes lenne az eljárás folytatása.

Amennyiben az indítvány megszavazza 233 törvényhozó, vagyis az összes képviselő és szenátor fele plusz egy honatya, akkor az elfogadottnak tekinthető, ami automatikusan a kormány bukását jelenti. Az indítványt 205 törvényhozó írta alá, elfogadásához a szociáldemokratáknak más kisebb pártok honatyáinak a támogatását is meg kell szerezniük. A kisebbségi liberális kormánynak mintegy 20 százalékos támogatottsága van a parlamentben.

Az indítvány szerint a szociáldemokraták főleg a járványhelyzet kezelése miatt váltanák le a kormányt. Marcel Ciolacu PSD-elnök bejelentette, hogy készen állnak a kormányzásra abban az esetben, ha az indítványt elfogadja a parlament.

A román média szerint a PSD azért akarja megbuktatni a kormányt, mert az elmúlt hónapokban számos polgármesterük átiratkozott a liberálisokhoz, ezt a kilépéshullámot akarják megállítani a  szeptember 27-i önkormányzati választás előtt. Másodsorban Marcel Ciolacu ideiglenes PSD-elnök meg akarja erősíteni pozícióját az augusztus 22-i tisztújító PSD-kongresszus előtt, ahol harcba száll a párt elnöki tisztségéért.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.