2024. július 9., 13:50

A Bidennek feltett kérdéseket előre elküldték, ez a moderátor állásába került

Andrea Lawful-Sanders, a philadelphiai WURD rádióállomás munkatársa elvesztette állását a Joe Biden amerikai elnökkel készített interjú miatt. 

Felmondott azonnal
Andrea Lawful-Sanders (középen)
Fotó: Facebook

Elismerte, hogy az interjút a Fehér Ház által előre elküldött kérdések alapján készítette.

Az is kiderült, hogy nem ez volt az egyetlen eset, amikor Biden csapata így járt el.

Az amerikai elnök az előkészített kérdések ellenére sem kerülte el, hogy az interjúban más képtelen kijelentéseket tegyen.

A július 3-án Joe Bidennel az elnökválasztási vita után készített első interjút a WURD rádió műsorvezetője, Andrea Lawful-Sanders önállóan szervezte és bonyolította le, a vezetőség tudta, konzultációja vagy együttműködése nélkül"

- áll Sara M. Lomax, a magát Philadelphia egyetlen fekete tulajdonú rádióállomásaként feltüntető intézmény elnök-vezérigazgatója közleményében.

Az interjú a Fehér Ház által előre megírt kérdéseket tartalmazott, ami ellentétes azzal a gyakorlatunkkal, hogy független médiaszolgáltató maradjunk, amely elszámoltatható a hallgatóinknak. Ennek eredményeként megállapodás született Lawful-Sanders és a WURD Radio között, hogy szakmailag azonnali hatállyal elválnak útjaink"

- közölte az állomás vezetősége, hozzátéve, hogy nem támogatják a gyakorlatot, mert a médium "nem szócsöve egyik kormányzatnak sem".

A műsorvezető is megerősítette a munkaviszonya megszűnését.

Azonnali hatállyal megszűntem a WURD műsorvezetője lenni. Tegnap felmondtam. Elfogadták"

- írta Lawful-Sanders a Facebookon.

A június 27-i televíziós vita után, amikor Biden gyakran zavarodottnak és fáradtnak tűnt riválisával, Donald Trumppal szemben, az amerikai elnök két rádióinterjút rögzített. A WURD műsorában való szereplés mellett az Earl Ingramnek adott interjú volt, akinek a műsora Wisconsin államban hallgatható.

A két interjú kérdéseinek nagyfokú hasonlóságát feltűnt a CNN műsorvezetőjének, Victor Blackwellnek is, aki egyenesen megkérdezte Lawful-Sanderst:

A Fehér Ház vagy Biden csapata adta meg ezeket a kérdéseket, vagy az interjú előtt el kellett küldenie nekik jóváhagyásra?"

Az újságrónő válasza így hangzott:

A kérdéseket elküldték nekem jóváhagyásra. Én hagytam jóvá őket."

 Később hozzátette, hogy a kérdések "pontosan" azok voltak, amelyeket a fekete közösség "hallani akart", ezért nem érezte magát nyomás alatt.

Az előre elküldött kérdések ellenére Biden a WURD műsorában adott interjúban további kétségeket ébresztett az egészségével kapcsolatban, amikor többek között a következő rejtélyes kijelentést tette:

Egyébként büszke vagyok arra, hogy - mint mondtam - az első alelnök, az első fekete nő, aki egy fekete elnök mellett szolgál".

Ingram később azt is elismerte, hogy a kérdéseket előre elküldte neki Biden csapata.

Igen, kaptam néhány kérdést Bidenhez"

- mondta a műsorvezető az ABC Newsnak, hozzátéve, hogy a küldött öt kérdésből négyet feltett, többre nem maradt hely.

Biden csapata később megvédte ezt a gyakorlatot.

Egyáltalán nem szokatlan gyakorlat, hogy az interjúalanyok megosztják az általuk preferált témákat"

- mondta Lauren Hitt szóvivő az NPR-nek.

Nem tesszük az interjúk feltételéül, hogy elfogadják ezeket a kérdéseket, és a moderátorok mindig szabadon feltehetik azokat a kérdéseket, amelyekről úgy gondolják, hogy a legjobban tájékoztatják a hallgatóságot"

- tette hozzá. A fent említett vita után azonban a Biden kampánystábja úgy döntött, hogy nem küldi el előre a kérdéseket, jelentette ki a rádióállomás jól értesült forrásokra hivatkozva.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.