2023. február 3., 12:27

A béke ára: Ukrajna 20 százaléka?

Amerika Oroszországnak ígérte Ukrajna területének 20%-át, ha befejezik a háborút – írja a Neue Zürcher Zeitung.

ukrán térkép
Mennyi a húsz százalék?
Fotó: defense.gov

A lap magas rangú német politikusokra hivatkozó értesülései szerint William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója januárban titokban előbb Kijevbe, majd Moszkvába utazott, hogy békejavaslatot terjesszen elő. Joe Biden Ukrajna területének 20 százalékát hagyta volna orosz kézen, ha Putyinék befejezik a háborút. Ez hozzávetőleg akkora, mint Ukrajna jelenleg orosz megszállás alatt levő donbászi régiója.

A javaslatot mindkét fél elutasította, csak mindkettő másért. Ukrajna azért, mert nem hajlandó felosztani a területét. Oroszország pedig azért, mert "hosszú távon úgyis megnyerik a háborút".

A hírt az amerikai sajtó is felkapta. Sean Davett, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a Newsweeknek azt mondta, a svájci lap jelentése "nem pontos", jelentsen ez bármit is, a hírt nem cáfolta.

A Biden-adminisztráció ezt követően döntött úgy, hogy Abrams tankokkal látja el Ukrajnát.

William Burns és Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan azért szeretne gyorsan véget vetni a háborúnak, hogy Kínára összpontosíthasson. Anthony Blinke külügy- és Lloyd Austin védelmi miniszter viszont nem akarja megengedni, hogy Oroszország "megússza a háborút".

Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások

most már lehetetlenek, mivel sem de facto, sem de jure nincsenek meg a feltételek."
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.