2023. március 3., 11:01

Tombol a hagymakrízis! Már Szlovákiát is elérte

Akinek van konyhakertje, idén duggasson több hagymát! Legalábbis akkor, ha ezt az alapzöldséget nem a boltban vagy a piacon szeretné beszerezni. Az ára ugyanis a csillagos eget veri nagyon sok országban. S természetesen nálunk is érezteti hatását a világban tomboló hagymaválság.

Fotó: Pixabay

Zöldséghiánnyal küzd a világ. Év eleje óta drasztikusan emelkedik a paradicsom, az uborka és a paprika ára. De leginkább mégis a hagyma ára ugrott meg. A Fülöp-szigeteken egyenesen az egekbe szökött a hagyma ára.

A főzés ezen fontos alapkellékének ára olyan gyorsan emelkedett, hogy sokan már az aranyéhoz hasonlítják. Az éttermek lassacskán leveszik az étlapjukról a hagymás ételeket, mi több, csempészáruvá is vált, amiről a brit The Guardian is beszámolt.

Kapaszkodjanak meg, a Fülöp szigeteken egy kiló hagyma 12 euróba kerül, ami egy Manilában, a fővárosban dolgozó ember napi minimum bevétele.

A közép-ázsiai országok hasonlóan hagymahiánnyal küszködnek. Kazahsztánban a hagymatartalékokat kezdik felélni, Tadzsikisztánban és Üzbegisztánban pedig betiltották az exportját. Nem szállít külföldre zöldséget Törökország és Marokkó sem.  És ez mind meglátszik a boltok pultjain is.

Az áremelkedés oka a piacokon fennálló turbulens helyzet, amit az időjárás és az alacsonyabb terméshozam okozott,  például Spanyolországban. De másutt, főleg az ázsiai országokban az árvíz, a nagy fagyok okoztak károkat a termésben, Észak-Afrikában pedig szárazság pusztított, magyarázta a hagymaár drágulásának okait Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer Kamara (SPPK) szóvivője. Természetesen az energiakrízis is rányomta bélyegét az árak ilyen drasztikus emelkedésére.

2 euró kilójáért

A pozsonyi piacosok is alátámasztják, hogy az új évben jócskán megugrott a hagyma ára.

A boltokban is 1 euró fölött van kilója, a piacokon pedig 2 eurót is elkérnek érte!

Éves összehasonlításban 50 százalékkal nőtt a hagyma ára nálunk.

A boltok és piacozók abban bíznak, hogy a tavasszal együtt csökkenni kezd a hagyma ára is, mert nagyobb mennyiségben érkezik áru a mi szélességi fokunkon lévő országokból. Valódi árcsökkenés azonban majd csak az új termés piacra kerülésével várható.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.