2020. június 18., 16:09

Mezőgazdasági miniszter: Az udvardi példa az előképe annak, amit el kellene érni

Ján Mičovský (OĽaNO) mezőgazdasági miniszter Udvardra látogatott, a fölművesek országos találkozójára. A tárcavezető szerinte az udvardi szövetkezet mutatja, hogy merre kellene haladnia a szlovák mezőgazdaságnak.

A találkozón részt vett a parlament elnöke, Boris Kollár (Sme Rodina) és a parlament mezőgazdasági bizottságának az elnöke, Jaroslav Karahut  (Sme Rodina).

Mičovský elmondta, hogy Udvardra jött megnézni, hova kellene fejlődnie a szlovák mezőgazdaságnak. Büszke arra, hogy Szlovákia termőföldjei kiváló állapotban vannak. Szerinte

Szlovákia jólétéhez nem csak az kell, hogy mindenki gazdagon élhessen, hanem hogy egy tiszta és egy környezettudatos országot álmodjunk meg magunknak.

Boris Kollár szerint, a mezőgazdasági termelés támogatása nemcsak a kormány stratégiai célja, hanem a Sme Rodina prioritása is. Kollár elmondta, hogyha mindenki azt szeretné, hogy Szlovákiában javuljon az élelmiszer önellátás, akkor nagyobb figyelmet kell fordítani erre az ágazatra.

Az agrárminisztérium szerint a járvány miatt szokatlan módon zajlott az állattenyésztés és növényvédelem.

Az udvardi kiállítási részen 30 hektárnyi területen, összesen 765 mintaparcella található, ezek közül 200 a növényvédelem és a tápanyagpótlás változataira összpontosított, 565 pedig új fajtákra.

A látogatók főképp a búza-, repcefajtákat és azok hibridjeit tekinthetnek meg, illetve egyéb gabonaféléket, mint a rozs, tritikálé, zab, napraforgó és burgonya. A parcellákon bemutattak még kiegészítő növényeket, mint a lóhere és lóherekeverékek, cukorrépa, mák, csillagfürt, bükköny, bab, borsó, len, cirok, hajdina, mustá vagy facélia.

A teljes kiállítás június 3-tól egészen július 3-ig tart, amely szabadon látogatható.

A kiállításon a kísérleti parcellákon kívül, agrotechnikai- és állatbemutatót is tartanak.

Mičovský elmondta, hogy Udvard a példa arra, hogy kellene kinéznie a szlovák mezőgazdaságnak.  A tárcavezető azt is kihangsúlyozta, hogy

Stanislav Becýk, a volt mezőgazdasági miniszternek a saját vállalatában sikerült megvalósítania azt a sokszínű, a feldolgozással kombinált mezőgazdaságot, amelyet a kormányprogramban is elérendő célnak tartanak.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.