2024. február 19., 19:52

Csütörtökön is gazdatüntetések lesznek Európa-szerte

Ha nincs gazda - nincs élelem és nincs jövő sem - hirdeti a traktorostüntetés egyik transzparense valahol Európában. Február 22-én újra megmozdulnak  Európa mezőgazdászai, a tiltakozó akciókhoz Közép-és Kelet-Európa gazdái is csatlakoznak az Európai Unió mezőgazdasági politikája és támogatási rendszere ellen tiltakozva. Mindaddig, amíg minden elérhető a boltokban, ez „csak” egy társadalmi megmozdulásnak számít, ami mellett sok esetben elmegy az emberek többsége. Pedig mindannyiunkat érint az őstermelők és gazdák helyzete.

gazdatüntetés
Fotó: cnbc.com
Azok a fogyasztók, akiket a nagyáruházakban üres polcok a piacokon pedig üres standok vártak, már szembesültek a problémával. A franciaországi autópályablokádok, az olaszországi és spanyolországi árukiszórások sokkoló látványnak bizonyulnak,  a gazdák végső kétségbeesésükben folyamodtak mindehhez. Ennek eredménye az akadozó áruellátás, az áruhiány, amit bizony már a hétköznapi ember a saját bőrén is megérez, megtapasztalja hogy valami nincs rendben a termelői oldalon. 
 
Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Litvánia, Lettország is hallatja hangját a nyugat-európai tiltakozók mellett.
 
Úgy tűnik, a zöld politika előrevalóbb, mint az egészséges hazai termelés támogatása, az az ukrán behozatal lenyomja a hazai termelők árait, az adók és járulékok, a földbérlés pedig továbbra sem átlátható.
 
A mezőgazdaság 24 órás szolgálat. Vannak gazdák, akik már bizonyítottak ezen a területen. Kiváló mezőgazdasági adottságaink vannak, ezért legyen elég józan eszünk ahhoz, hogy mindezt tiszteljük, becsüljük, és egészségünk megőrzése érdekében támogassuk a gazdák követeléseit!
 
Ma még tudjuk, hogy mit eszünk! A jövőben is ragaszkodjunk ahhoz, hogy az asztalra minőségi étel kerüljön!
 
Az EU rovarokat csomagolna fehérje gyanánt a tízórais zacskóba, mi azonban inkább támogassuk az önellátási törekvéseket!
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.