2023. szeptember 15., 15:56

Csatlakozik-e Szlovákia Magyarországhoz, és meghosszabbítja-e az ukrán gabonabehozatali tilalmat?

Valószínűleg már hallottak róla, hogy ma jár le az az európai rendelet, amely az ukrán gabonát nem engedi az Európai Unió területén értékesíteni, csak a továbbhaladást garantálja azokba az afrikai országokba, ahová azt eredetileg szánták. De miért is volt szükség erre a tilalomra?

Iván Tamás
Fotó: Iván Tamás archívuma

Mert behozták ide az ukrán gabonát, (azt most ne firtassuk, hogy milyen silány minőségű), és mivel olcsó volt, felvásárolták azt az uniós kereskedők. Ezzel úgy lenyomták az országban termelt gabona árát, hogy azzal a saját gazdáink létét veszélyeztették.

A behozott ukrán gabona egyébként valószínűleg már amerikai kézben levő földekről származik. Az éhező afrikaiak, akiknek ezt oly nemesen szánták, semmit sem látnak belőle, ha éjfélig nem hosszabbítják meg a rendeletet.

Van azonban egy további megoldás is. Szlovákia dönthet úgy, hogy csatlakozik a magyar kezdeményezéshez, és nemzeti hatáskörben meghosszabbítja a gabonabehozatali tilalmat!

Kíváncsian várom, lesz-e erre politikai akarat, vagy majd a progresszív kormány nemesen elmagyarázza, miért nem védi meg a mi egészségünket, a mi gazdáinkat és a mi piaci lehetőségeinket. Kíváncsi vagyok rá, hogy a lakosság és a vállalkozóink jólétét tartja-e majd inkább szem előtt vagy a külföldi érdekeket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.