2021. április 7., 20:20

Bastrnák Ferenctől és Nagy Jánostól búcsúz(t)unk e „fekete héten“

„S elhulltanak legjobbjaink a hosszú harc alatt...“ – visszhangoznak a fülemben Vörösmarty Mihály Szózatának sorai, miközben többedmagammal együtt igyekszem megbékélni a fájdalmas ténnyel, hogy e héten két kiválóságunktól: Bastrnák Ferenc nyugalmazott sebész-főorvostól és Nagy János szobrászművésztől veszünk végső búcsút.

Galéria
+1 kép a galériában
Szerettei és tisztelői sokasága búcsúzott id. Bastrnák Ferenc nyugalmazott sebész-főorvostól
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Április 7-én, éppen az egészség világnapján a komáromi katolikus temetőben szerettei, egykori pályatársai, barátai és további tisztelői búcsúztatták Bastrnák Ferenc nyugalmazott sebész-főorvost, a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjai és Tanárai Baráti Körének alapító elnökét. A 85 éves korában elhunyt szaktekintély tartalmas életútját a katolikus egyház és a helyi kórház képviselőjén kívül a jeles felvidéki irodalmár-publicista, id. Batta György is lélekemelő módon méltatta.

Bastrnák Ferenctől és Nagy Jánostól búcsúz(t)unk e „fekete héten“
Id. Bastrnák Ferenc doktor hamvasztás előtti gyászszertartásának résztvevői
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A mai gyászszertartáson egyebek mellett elhangzott: a kiváló (SZAK)EMBER évtizedeken át gyógyított és tanított, ahogy Jézus tette. Pályaválasztását és mély Isten-hitét többek között az anyai nagybátyja, Hites Kristóf, a komáromi bencés gimnázium 1998-ban Magyar Örökség-díjjal jutalmazott, legendás hírű paptanára is befolyásolta.

A folyamatos szakmai önfejlesztés mellett az is mindvégig természetes volt a főorvos úr számára, hogy a műtéti napokon templomi imádságokkal kérje a Teremtő segítségét, a rendszerváltás után pedig a hazai magyar nemzetiségű katolikus püspök kinevezése érdekében is hallassa hangját. A hamvasztása előtti végső búcsút a szeretet és hála koszorúinak garmadája tette még méltóságteljesebbé.

bastrnak_ferenc_temetese_3.jpg
A végső búcsút a szeretet és hála koszorúinak garmadája tette még méltóságteljesebbé.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A földi létből március 18-án, életének 86. évében eltávozott Nagy János szobrászművész földi maradványait pedig április 10-én, szombaton 11 órakor Tatán, az Almási úti temetőben helyezik örök nyugalomra. Őt a Magyar Művészeti Akadémia és Tata Város Önkormányzata saját halottjának tekinti, s a lelki üdvéért majd a másnap 18 órától a tóvárosi kapucinus templomban megtartandó szentmisén is lehet imádkozni. Értesüléseink szerint több felvidéki tisztelője is el szeretné őt kísérni az utolsó útján.

Nagyjainktól búcsúzzunk Arany János szavaival, emléküket megőrizzük!

„Nem hal meg az, ki milliókra költi
Dús élte kincsét, ámbár napja múl;
Hanem lerázván, ami benne földi,
Egy éltető eszmévé fínomul,
Mely fennmarad s nőttön nő tiszta fénye,
Amint időben, térben távozik;
Melyhez tekint fel az utód erénye:
Óhajt, remél, hisz és imádkozik.“

 

Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.