Zaríf: az EU nem tesz eleget az atomalku fenntartása érdekében

hirek.sk | MTI 2018. május 20., 17:15

Az Európai Unió nem tesz eleget az Irán atomprogramját korlátozni hivatott többhatalmi megállapodás fenntartása érdekében - jelentette ki vasárnap Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter.

Mohamad Dzsavad Zarif Fotó: Szergej Csirikov/MTI
Az Egyesült Államoknak a szerződésből történt kilépésével Irán lakosságának elvárásai nőttek az EU-val szemben, hogy az atomalkuval járó előnyök a perzsa ország számára megmaradjanak. A jelenlegi helyzetben azonban az egyezmény európai támogatása nem elegendő - mondta Zaríf a Teheránban tartózkodó Miguel Aries Canete energiaügyi uniós biztosnak.

Canete két napig tárgyalt iráni tisztségviselőkkel az egyezménybe foglaltak fenntartásának lehetőségeiről. Nyugati újságíróknak azt mondta, hogy az atomalkut meg kell őrizni, nehogy egy újat kelljen létrehozni. "Üzenetünk világos. Ez a nukleáris megállapodás működik" - szögezte le.

Az iráni külügyminiszter azonban nehezményezte azt, hogy bizonyos európai vállalatok kivonulhatnak az Iránnal folytatott együttműködésből, ami viszont egyáltalán nem összeegyeztethető az EU-nak az egyezmény betartására vonatkozó kötelezettségvállalásával.

Ezzel szemben Ali Motahhari, a teheráni törvényhozás első házelnök-helyettese a nap folyamán korábban azt mondta, hogy a kormány elégedett az EU-s partnerekkel folytatott megbeszélésekkel. Európa világosan elhatározott abban, hogy megmutassa: független Amerikától - fogalmazott. Hozzátette: az erre tett európai lépések egyelőre "elfogadhatóak".

Canete az első nyugati vezető, akit Teheránban fogadtak azóta, hogy az Egyesült Államok felmondta a Teherán, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország által 2015-ben megkötött atomalkut, amelyben Irán vállalta, hogy a nemzetközi szankciók fokozatos feloldása fejében csökkenti az urándúsítást. Washington elrendelte a már feloldott szankciók újbóli életbe léptetését is, amelyek külföldi vállalatokat - közöttük európai cégeket is - érintenek.

A szerződés felmondása és a szankciók jelentette fenyegetés jelentős pénzügyi kockázatot hordoz az Iránba beruházni kívánó cégek számára, és súlyos következményekkel fenyegeti az iráni gazdaságot.

Az Európai Bizottság pénteken elindította az úgynevezett blokkoló rendelet aktiválását célzó folyamatot, hogy kivédje az amerikai szankciók által az Iránba beruházni kívánó európai cégekre gyakorolt területen kívüli hatást. Ez elsősorban az Egyesült Államoktól kevéssé függő kis- és középvállalatok számára lesz kedvező - emlékeztetett szombaton Cantene.

Az európai vezetők ígéretet tettek a szerződés fenntartására és az uniós cégeket védelmező intézkedések meghozatalára, de több európai vállalat - így a francia Total és a holland Maersk - már jelezte, hogy csak akkor marad Iránban, ha kifejezett mentességet kap a fél év múlva teljes egészében újból életbe lépő büntetőintézkedések alól.

Az Irán és az EU közötti kereskedelem értéke mintegy 20 milliárd euró, export és import egyaránt. Az unió többségében - 90 százalékban - kőolajat vásárol Irántól, amelyet elsősorban Spanyolországba, Franciaországba, Olaszországba, Görögországba, Hollandiába és Németországba szállítanak.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS