HIRDETÉS

Zágrábi tüntetések - sok a sérült

2011. február 27., 11:47
ZÁGRÁB. Zágrábban szombaton negyvennyolcan sérültek meg a rendőrség és az utcákon randalírozó fiatalok összecsapásaiban - közölte a horvát rendőrség.
ZÁGRÁB. A Háborús Veteránok Szövetsége tiltakozó megmozdulást szervezett a város központi terére, mert azzal vádolja az ország vezetését, hogy nem védi meg tagjait a polgárháború idején történtek miatt kezdődött, különböző háborús bűncselekményekre hivatkozó perektől. A mintegy tizenötezer ember részvételével megtartott két órás megmozdulás békésen zajlott, a rendőrségnek nem kellett beavatkoznia.
    A megmozdulást kihasználva azonban fiatalok csoportjai kezdtek randalírozni a város utcáin. Épületek homlokzatát, kirakatokat, rongáltak meg, lakásokban és kiállítótermekben tettek kárt, s megrongáltak két rendőrségi járművet is. A többségük különböző sporteseményekről már ismerős volt a rendőrség számára. Mint Jelena Bikic rendőrségi szóvivő elmondta, a rendbontók a Facebook közösségi portálon szerveződtek, s többen közülük a Dinamo futballklub szurkolói.
    A randalírozók összecsaptak a rendőrökkel, köveket, üvegeket és téglákat dobáltak feléjük, ők pedig könnygázzal, illetve gumibottal válaszoltak. Negyvennyolc ember megsérült; harminc sérült rendőr, s kettőnek súlyos a sebesülése. Hatvannyolc embert előállítottak - a legfiatalabb mindössze tizenöt éves volt -, de tizenhármat azóta szabadon engedtek - közölte a rendőrség.
0 HOZZÁSZÓLÁS