XIII. Újévi Borászati Tanfolyam Garamkövesden

hirek.sk 2018. január 08., 16:34
GARAMKÖVESD. A garamkövesdi Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulása idén is megrendezi a Felvidék legnagyobb borászati szakmai előadássorozatát, az Újévi Borászati Tanfolyamot, mely már a 13. évadába lépett. Az eseményre minden év januárjában kerül sor a garamkövesdi Kultúrházban, 120-150 fős szakmai közönség előtt.

A "hallgatók" szőlészek, borászok, kis- és nagybirtokosok a Mátyusföldtől az Ipoly-mentéig, de a legtöbben a Kürti és Párkányi borkörzetekből érkeznek. A program két előadásból és a "felvidéki borász-kerekasztalnak" elnevezett blokkból áll.

A felvidéki borászat szakmai élete igencsak mozgalmassá vált az utóbbi években, ezért a szervezők szükségszerűnek tartották, hogy megszólítsák azokat, akik közösségi témakörben nyertek el támogatásokat, illetve valamilyen fontos szervezetet vezetnek. A felvidéki borász-kerekasztal keretében 4 rövid beszámolóra, majd beszélgetésre kerül sor.

A polifenolok szerepe a borászatban igen sokrétű, hiszen ide tartoznak a színanyagok, csersavak és a fehérborok oxidációjáért felelős vegyületek egyaránt. Dr. Sólyom-Leskó Annamária, a SZIE Borászati Tanszékének adjunktusa próbál rendet vágni e témában.

Mint minden évben, az utolsó előadást most is vendégborász tartja. Frittmann János (Év Bortermelője 2007, frittmann.hu) a Kunságból érkezik, és többek között egy nagyon érdekes Ezerjó-sorozattal szemlélteti, hogy egy szőlőfajta milyen változatos képet mutathat a különböző szőlészeti-borászati eljárásoknak köszönhetően.

Az előadássorozat mellett néhány szakmai kiállító is megjelenik, a Hungarokork-Amorim parafadugókat, a Makita pedig elektromos metszőollóit mutatja be.

A rendezvény időpontja 2017. január 27., 10:00-14:00, a helyszín a garamkövesdi Kultúrház.

A részletes program itt olvasható, jelentkezni online módon ezen a linken lehetséges.

0 HOZZÁSZÓLÁS