HIRDETÉS

Uniós ügynökség: aggodalomra ad okot számos tagállam migrációs politikája

hirek.sk 2018. február 06., 09:24
BRÜSSZEL. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) az elmúlt két évre visszatekintő, hétfőn kiadott jelentésében aggodalmának adott hangot több uniós tagállam egyre szigorodó migrációs politikája, valamint a migránsok nem megfelelő fogva tartása miatt.

Az unió bécsi székhelyű alapjogi ügynökség tizennégy tagállamban, Ausztriában, Bulgáriában, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Szlovákiában, Spanyolországban és Svédországban és Magyarországon - gyűjtötte össze a jelentésben közzétett, az alapvető jogokra vonatkozó adatokat. Az indoklás szerint a szóban forgó országokat sújtja a leginkább a migrációs nyomás. .

Az FRA nehezményezte, hogy az újonnan érkező menedékkérők jelentős csökkenése ellenére egyes tagállamok jelentősen szigorítottak határrendészeti szabályaikon. Megjegezték, voltak olyanok, akik esélyt sem kaptak arra, hogy egy EU-s ország illetékes hatóságánál nemzetközi védelemért folyamodjanak   

Az uniós ügynökség szerint aggodalomra adnak okot a menekültstátusz iránti kérelem beadása körüli nehézségek, a befogadó központok nem megfelelő állapota és a kísérő nélkül érkező kiskorúak védelmének hiányosságai.   

Véleményük szerint számos tagállam még mindig nem biztosít megfelelő életkörülményeket a befogadó központokban. A nem megfelelő elhelyezés gyakran a nők és a kiskorúak elleni erőszakhoz vezet. A menedékjogi eljárások gyakran elhúzódnak, a migránsok pedig nem jutnak megfelelő információhoz és jogsegélyhez - húzták alá az uniós ügynökség jelentéstevői, akik ugyanakkor az említett aggodalmakkal kapcsolatban országokat nem említettek.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS