HIRDETÉS

Újra híznak a lesoványodott görög bankok

hirek.sk 2012. július 05., 10:06
ATHÉN. Kezdik visszavinni pénzüket a görögök a hazai bankokba azután, hogy a legutóbbi választásokon egyértelműen az európárti erők kerekedtek felül.

A június elején megtartott választások előtt napi 100-500 millió eurót vontak ki görögországi bankokból attól tartva, hogy Görögország kilép az euróövezetből. 

Az ország egyik legnagyobb bankjának magát megnevezni nem kívánó vezetője szerint mintegy ötmilliárd euró "tért vissza" görögországi bankszámlákra, bankjában júniusban először tettek be több pénzt, mint amennyit kivettek.

Kormánykörökből származó értesülések szerint a következő napokban olyan intézkedések várhatók, amelyek arra ösztönzik majd a görög állampolgárokat, hogy utalják haza külföldi bankokban elhelyezett pénzeiket.

A görög nemzeti bank adatai szerint a válság kitörése, 2009 december óta 80 milliárd euró hagyta el az országot: akkor a bankok betétállománya 237 milliárd euró volt, idén májusban 157 milliárd eurót tett ki.

Görögország az első nemzetközi mentőcsomagban 110 milliárd euróhoz jutott, a másodikban 130 milliárd euró áll rendelkezésére.
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS