Újabb országok a vasárnapi brüsszeli mini- migránscsúcstalálkozóra

hirek.sk | MTI 2018. június 21., 14:15

Újabb országok jelezték részvételi szándékukat a vasárnap Brüsszelben tartandó informális migrációs mini-csúcstalálkozón: csütörtökön Dánia, Csehország és Szlovénia kormányfői is megerősítették, hogy elutaznak a tanácskozásra, amelyen így már legalább 12 uniós tagállam vezetői egyeztethetnek a migráció problémájának "európai megoldásáról" a jövő heti, félévzáró uniós csúcstalálkozó előtt.

A vasárnapi megbeszélést Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hívta össze, de azt is bejelentette, hogy nem ő kezdeményezte az egyeztetést, hanem egyes tagállamok, amelyeket nem nevezett meg. Hozzáfűzte, hogy a találkozó meghívotti köre nyitott, azon más országok is részt vehetnek.

A szerdai sajtóhírek még arról szóltak, hogy Németország, Franciaország Olaszország, Spanyolország, illetve a különösen érintett Málta vezetői ülnek össze Junckerrel, és hozzájuk csatlakozik még a jelenlegi soros EU-elnökséget betöltő Bulgária, valamint a július 1-jétől a helyébe lépő Ausztria is. Később a belga és a holland miniszterelnök is közölte, hogy jelen lesznek az ülésen.

Csütörtökön aztán Lars Lökke Rasmussen dán kormányfő a Twitteren bejelentette: "magától értetődő, hogy én is ott leszek".

Andrej Babiš cseh miniszterelnök a CTK cseh hírügynökség jelentése szerint azt közölte: ő is elutazik Brüsszelbe vasárnap, annak ellenére, hogy szerinte a minicsúcsot a "migráció frontvonalán" fekvő országoknak szánták, amelyeken keresztül a bevándorlók bejutnak Európába. Babiš hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlás elleni küzdelem a legfontosabb célkitűzései közé tartozik. Csütörtökön Budapesten éppen erről a kérdésről egyeztet a visegrádi négyek országcsoport vezetőivel és Sebastian Kurz osztrák kancellárral - tette hozzá a cseh kormányfő.

Miro Cerar ügyvivő szlovén miniszterelnök azzal indokolta részvételét az STA szlovén hírügynökség szerint, hogy a bevándorlás kérdése "égetően fontos" Szlovénia számára.

Míg a liberális szlovén kormányfő potenciálisan Angela Merkel német kancellár szövetségese lehet, Babiš és Rasmussen inkább a keményvonalasok táborát erősíthetik majd a vasárnapi tanácskozáson - jegyezte meg az APA osztrák hírügynökség jelentésében. Hozzátette, hogy a brüsszeli migrációs találkozó elsősorban Angela Merkel számára bír nagy jelentőséggel, mert a német kancellár épp azon igyekszik, hogy teljesítse a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) által adott kéthetes ultimátumot, és legalább egy kezdetleges "európai megoldást" találjon a jövő heti uniós csúcstalálkozóig a menekültválság kezelésére kétoldalú menekültátvételi egyezmények útján.

0 HOZZÁSZÓLÁS