Újabb migránsokat mentett ki a Sea-Eye mentőhajója a Földközi-tengeren

hirek.sk | MTI 2019. július 09., 07:30

Negyvennégy menedékkérőt mentett ki hétfőn a Sea-Eye német nonprofit szervezet Alan Kurdi nevű mentőhajója a Földközi-tengeren, röviddel azt követően, hogy visszatért a Líbia partjainál lévő műveleti területére.

Az Alan Kurdi mentőhajó Fotó: Fabian Heinz

A mentést a máltai hatóságokkal együttműködve hajtották végre - közölte a regensburgi székhelyű civilszervezet a Twitteren.

Az emberek egy fából készült lélekvesztőn indultak útnak Európába. Őket a magánkézben lévő Colibri nevű felderítő repülőgép észlelte. "A máltai haditengerészet hajója indult útnak, hogy átvegye (a migránsokat) az Alan Kurdiról, és partra vigye őket" - írta mikroblogján a Sea-Eye.

A máltai hatóságok egyelőre nem erősítették meg ezt az értesülést.

Málta vasárnap egyezett bele, hogy partra engedjen 65 migránst, akiket korábban az Alan Kurdi mentett ki. A vallettai kormány ezt azzal a feltétellel engedélyezte, hogy a menedékkérőket egy máltai hadihajó veszi át, és a 65 embert azonnal szétosztják az Európai Unió bizonyos tagállamai között.

Az Alan Kurdi ezt követően visszatért a líbiai partokhoz.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedi, hogy kikössenek az olaszországi kikötőkben a humanitárius szervezetek Földközi-tengeren életeket mentő hajói, amelyeket azzal vádol, hogy valójában ösztönzik az illegális bevándorlást. Olaszországban a múlt hónapban fogadtak el egy - Salvini és bevándorlásellenes Liga nevű pártja által szorgalmazott - rendeletet, amely súlyos pénzbírsággal sújtja az ilyen civil szervezeteket, amennyiben engedély nélkül belépnek az olasz területi vizekre.

0 HOZZÁSZÓLÁS