HIRDETÉS

Újabb gázai háborútól tart az izraeli vezérkari főnök

hirek.sk 2018. február 05., 08:20
JERUZSÁLEM. Egy újabb gázai háború veszélyére figyelmeztette az izraeli kormányt Gadi Eizenkot vezérkari főnök - adta hírül a helyi média vasárnap.

Az izraeli 10-es csatorna szerint Eizenkot vasárnap tájékoztatta a kormányt az egyre romló helyzetről a Gázai övezetben, ami esetleg egy újabb összeütközéshez vezethet.   

A vezérkari főnök az áramellátás akadozására, valamint az ivóvíz és az élelmiszer hiányára hívta fel a figyelmet. Eizenkot szerint az áramhiány a legégetőbb probléma a téli fűtési időszakban. Az elmúlt hetekben három kórház és tíz egészségügyi létesítmény szüntette be a betegek ellátását az áram hiánya miatt - közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.   

Az al-Hajat című pánarab napilap vasárnapi számában azt írta, hogy a gázai palesztinok - köztük az övezetet irányító Hamász vezetője, Jahja Szinvar - is a közelgő háborúra készül.   

A radikális Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) és más palesztin politikai csoportok szerint 95 százalék az esélye annak, hogy a 2008-as, 2012-es és 2014-es fegyveres konfliktushoz hasonló összeütközésre kerül sor, méghozzá a napokban.   

Palesztin források úgy vélik, hogy Izrael egy, az ország déli részén tervezett hadgyakorlattal vezeti majd fel a katonai műveleteket. Az al-Hajat cikke szerint a Hamász katonai szárnya riadókészültségben áll, bázisokat és főhadiszállásokat ürített ki, és útakadályokat helyezett el szerte az övezetben.   

A Háárec című izraeli napilap alaptalannak és túlzónak nevezte a közelgő háborúról szóló híreket. Az újság szerint a Hamász így próbálja meg felhívni a nemzetközi közösség figyelmét a Gázai övezetet sújtó, súlyos humanitárius válságra.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS