Új vezetője van az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának

hirek.sk | MTI 2019. szeptember 30., 21:07

Mark Milley tábornok személyében új vezérkari főnöke van az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának.

Mark Milley négycsillagos tábornok Fotó: Fox 8

A 61 éves tábornokot ünnepség keretében iktatták be Virginiában hétfőn.

Bizonyos lehet abban, hogy mindig informatív, őszinte és pártatlan katonai tanácsot adok majd"

- fogalmazott Mark Milley, miután letette az esküt Donald Trump amerikai elnök előtt.

Rövid beszédében az Egyesült Államok elnöke az új vezérkari főnököt barátjaként és tanácsadójaként jellemezte, hangoztatva, hogy megérdemli a posztot.

A Princeton egyetemen diplomázott Milley tábornok korábban részt vett a Panamában, Haitin és Boszniában végrehajtott amerikai hadműveletekben, valamint az iraki és az afganisztáni háborúban is. Mostani megbízatásáig a szárazföldi seregek parancsnoka volt az észak-karolinai Fort Bragg támaszponton.

Donald Trump tavaly decemberben - James Mattis, akkori védelmi miniszter akarata ellenére - jelölte őt Joseph Dunford helyett, akinek lejárt a megbízatása. A négycsillagos tábornokot a szövetségi szenátus elsöprő többséggel, 89:1 arányban szavazta meg júliusban.

A vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke nem vesz részt katonai műveletekben, feladata az, hogy katonai kérdésekben tanácsokkal lássa el az elnököt, a nemzetbiztonsági tanácsot és a védelmi minisztert.

Milley utódja James McConville tábornok, a hadsereg eddigi kabinetfőnök-helyettese lesz, akinek kinevezését még júliusban szintén jóváhagyta a szenátus.

0 HOZZÁSZÓLÁS