HIRDETÉS

Új Feszty-ereklyék érkeztek Ógyallára

hirek.sk 2018. március 07., 16:30
A Felvidéki Értéktár Bizottság (FÉB) támogatásával új Feszty-ereklyék érkeztek a neves festőművészről elnevezett emlékszobába az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola számára. A tárlat anyaga egyre gazdagabb – hamarosan már a tér bővítése is esedékessé válhat.


Huszár László, a FÉB szakmai alelnöke úgy véli, az emlékhelyeket gyarapítani és óvni kötelesség. „Szlovákia magyarlakta területein, de nemcsak azokon, kutyakötelességünk egy országos regisztert készíteni, mert ki tudja, hogy mikor tűnik el, vagy mikor vált nevet és mikor vált nemzetiséget egy-egy emlékhely például. Elég hozzá egy restaurálás, amikor a szöveget vagy lefestik, vagy átírják az ország nyelvére.“

Görbe Márk művészettörténész, lelkes Feszty-kutató. Száz diából álló vetítéssel érkezett és elsődlegesen magánemberként mutatta be Feszty Árpádot. „Amiben ő tényleg nagy volt a festészeten kívül, az a Bajza utcai palotájában működtetett Feszty-szalon, ami egyrészt az ő érdeme, másrészt feleségéé, Jókai Rózáé, Jókai Mór nevelt lányáé. Ez volt az első olyan művészeti szalon, ahová a legkülönbözőbb körökből is eljutottak emberek, vagyis nemcsak a felsőbb osztályokat tömörítette, hanem itt a belépésnek a kritériuma a szellemi nagyság volt, és nem az anyagi, vagy társadalmi pozíció.“

Feszty Árpád a műtermében írókat, költőket, művészeket és politikusokat terelt egy páholyba. Egyfajta szellemi műhely volt ez, s az ötven vendég sem volt ritkaságszámba menő. Az 1800-as évek végén élte fénykorát. A sokoldalú festőművész szociális érzékenységét bizonyítja, hogy rengeteget adakozott és erre biztatta szalontársait is, tette hozzá a művészettörténész. „Volt egy nagyon szép mondása: inkább adok 99-nek, aki nem érdemli meg, minthogy egyet üres kézzel hagyjak távozni, aki megérdemelte volna“, mondta Feszty Árpád, „úgyhogy ő tényleg nagylelkűen segített mindenkin, akin csak tudott“.

A hagyaték igen gazdag, ám az összes Feszty-alkotást szinte lehetetlen begyűjteni. Vannak olyan művek, amelyek ma már csak korabeli képeslapokról köszönnek vissza, a mai tulajdonosaikról nincs ismeretanyag. Van azonban pár replika, s Ógyallán gyarapodott az ereklyék száma. Görbe Márk elmondta, amit most sikerült beszerezniük,  az a Bánhidai csatának, illetve a Tryptichonnak az eredeti, ezerkilencszázas évek elejéről származó színes műnyomatai, illetve „keretezésre került több reprodukció és eredeti festmény, valamint Feszty Árpádnénak egy eredeti, kézzel írott levele, ami a kiállításon megtekinthető, és Dr. Veres Klára jóvoltából Feszty Árpád 1904-ben készült, eredeti festőállványa is a galéria részét képezi“.

Az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola – előzetes egyeztetés alapján – bárkinek megmutatja a szép, méltó és rendezett emlékszobát.

0 HOZZÁSZÓLÁS