HIRDETÉS

Új fejlesztő és terápiás szobák a párkányi speciális iskolában

hirek.sk 2017. december 06., 19:15
PÁRKÁNY. Ünnepélyes keretek közöt ma átadták a párkányi speciális alapiskolában azt a fejlesztő és terápiás termet, amelyet a tavasszal megrendezett jótékonysági est bevételéből hoztak létre. Az iskola egy ún. Snoezelen fény és hangterápiás teremmel és egy autista gyermekek részére kialakított tanteremmel bővült.

Májusban portálunkon is beszámoltunk arról, hogy a Felvidék Szépe szépségverseny egyik döntőse, Žáèik Nikoletta jótékonysági estet rendezett a párkányi speciális alapiskola javára. Az esten 2700 euró gyűlt össze, így az iskolában nemcsak a fejlesztő osztályt tudták felújítani, hanem új tantermeket is sikerült kialakítani az adományból.

Botlík Jolán, az intézmény igazgatója portálunknak elmondta: a jótékonysági est bevételéből vásároltak egy speciális járókeretet, emellett kialakítottak egy osztályt az autista gyermekek részére. „Nagy álmunk volt egy fényterápiás osztály létrehozása is, és ez most sikerült. Nagyon örülünk neki, mert olyan korszerű eszközökkel, berendezésekkel tudtuk felszerelni, amelyek segítik majd a gyerekek fejlődését. Nagyon hálásak vagyunk Nikinek a kezdeményezésért, de mindenkinek köszönetet kell mondanunk, aki támogatta, hogy ezt az álmunkat meg tudjuk valósítani“ – nyilatkozta Botlík Jolán. Az igazgatónő elmondta: az intézményben jelenleg 82 gyerek tanul, főként tanulási és viselkedési zavarral küzdő fiatalok. Emellett 12 halmozottan sérült és individuálisan oktatott gyermek is látogatja az iskolát. Az ő fejlesztésüket szolgálják a nemrég kialakított termek.

Bielokostolsky Lormusz Mária, az iskola gyógypedagógusa pozitív tapasztalatokról számolt be a nemrég kialakított Snoezelen terápiás teremmel kapcsolatban. Elmondása szerint a gyerekek egyik kedvence a fényzuhatag.Itt van a fényzuhatag, optikai kábelek lógnak itt, folyamatosan cserélődnek a színek, a gyermek odamegy, megfogja, nézegeti. Ha olyan betegséggel vagy fogyatékossággal rendelkezik, hogy önként nem hajlandó felismerni és használni a kezét, akkor ezek a színek, a szenzorok segítenek ebben“ – magyarázta a gyógypedagógus.

A terápiás terem berendezése még nem teljes, egy, a finommotorikát és egyensúlyérzéket fejlesztő ún. labda-kádra még várniuk kell, a speciális berendezés ugyanis Angliából érkezik.

Az új termeket megtekinthették azok a vendégek is, akik ma ellátogattak a párkányi speciális iskola nyílt napjára. Betekintést nyerhettek az iskola mindennapjaiba, az ott folyó munkába. A nyílt nap programjába a tanulókat is bevonták, hiszen hetek óta készültek a kultúrműsorra, amellyel megörvendeztették a vendégeket. Mikulás nap lévén pedig senki sem térhetett haza ajándék nélkül. 

0 HOZZÁSZÓLÁS