HIRDETÉS

Turul szoborral gazdagodott a Balog-völgye

hirek.sk 2017. szeptember 10., 10:07
BALOGÚJFALU. Újabb turul szoborral gazdagodott Gömör. Rimaszombattól 15-km-re keletre, a Balog folyó jobb partján található Balogújfaluban a település első írásos emlékének az 590. évfordulóján nem csak szoboravatásra gyűltek össze a község lakói, hanem a református templom bejárati ajtajának felavatására is.

Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese elmondta, „a balogújfalusi református egyházközség egy igen szép ajándékkal gazdagodott ezekben a napokban, Barci Ferenc és Balyo Zsuzsanna testvéreink jóvoltából, akik a templomra új ajtót adományoztak a régi megviselt és elhasználódott templomajtó helyett.“

Az 1872-ben, neoklasszicista stílusban épült református templom újjonan elkészült ajtaja mindenki előtt nyitva állt. Nt. Gebe László református lelkipásztor prédikációja, valamint az elhangzott köszöntések  után került sor a templom előtt a turul szobor leleplezésére. A szobrot a községből Jólészre férjhez ment Balyo Zsuzsanna és férje, Barci Ferenc ajándékozták a mindössze 170 lelket számláló településnek.

Bodon Gyula polgármester szerint a szombati rendezvény az összetartozás, az összefogás, a tenniakarás jegyében telt. "Főleg egy ilyen kis faluban fontos az összefogás, mert enélkül nincsennek eredmények. Nagyon szépen szeretném megköszönni Barci Ferencnek, aki 2017 tavaszán jött a gondolattal, hogy szeretné ezt a szobrot a mi kis falunknak ajándékozni".

Barci Ferencet, a turul szobor adományozóját, Jólész polgármesterét tehát családi kötelék is köti a faluhoz. "Itt találtam meg 42 évvel ezelőtt az életem párját, a feleségemet, Balyo Zsuzsannát. A kapcsolat nagyon jó a községgel, gyakran járunk haza, szülők, rokonok, barátok vannak itt, a gyökerek visszahúznak. A mi községünkben kettő turulmadár is van, innen jött az ötlet, hogy az egyiket szívesen odaadjuk. Amikor ittjártam, hogy megnézzem, hová teszik a szobrot, akkor láttam, hogy milyen állapotban van a templomajtó. Ekkor döntöttem el, hogy ezt is megcsináltatjuk, amit Ulman István fafaragó művész és Baffy István Krasznahorvkaváralján el is készítettek".

A helyi kis létszámú református gyülekezet egy-egy istentisztelet alkalmával már nem tudja megtölteni a templomot, utoljára több, mint egy évtizede voltak ennyien a templom padsoraiban. "Tizenegy évvel ezelőtt volt templomszentelés, akkor Juhász István mérnök csináltatta meg a barátaival, akkor voltunk ennyien, talán még többen, mint most és az is nagyon szép emlék maradt" - mondta portálunknak özvegy Varga Ferencné, gondnok.

A kis gömöri község 590. évfordulója mellett az I. és a II. világháborúban elesett hősökre is emlékeztek egyben. A közel egy méteres turul szobor a magyarországi Putnokon készült, így Jólész, Felsőrás és Lévárt után Balogújfaluban is pompázik a magyarság ősi jelképe, a Turul.  

0 HOZZÁSZÓLÁS