Tüntetéseket és tiltakozásokat váltott ki Németországban egy emberölés

hirek.sk | MTI 2018. augusztus 27., 21:56

Be nem jelentett tüntetéshez és szabályos demonstrációkhoz, felháborodáshoz és tiltakozáshoz vezetett Németországban egy emberölés, amellyel egy szíriai és egy iraki férfit gyanúsítanak. A hét végén történt esettel kapcsolatban hétfőn Angela Merkel kancellár is kifejtette a véleményét szóvivője útján.

Németországban nincs helye az önbíráskodásnak - hangsúlyozta tájékoztatóján Steffen Seibert.

A szövetségi kormány a lehető legélesebben elítéli, ha bárki is "hajtóvadászatot folytat eltérő származású, eltérő kinézetű emberek ellen, vagy félelmet próbál terjeszteni" - mondta a kormányszóvivő egy Chemnitzben vasárnap bejelentés nélkül tartott demonstrációval kapcsolatban.

A Szászország tartományi nagyváros ügyészsége hétfő délután, a kormányszóvivői tájékoztató után közölte, hogy

a tüntetést kiváltó emberöléssel egy 23 éves szíriai és egy 22 éves iraki állampolgárt gyanúsítanak.

A hatóság szerint a két férfi vasárnap hajnalban leszúrt egy 35 éves német férfit a chemnitzi belvárosban. Az áldozatot kórházba szállították, ahol belehalt sebesüléseibe. A két gyanúsítottat őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A bűncselekmény indítéka egyelőre nem ismert.

A chemnitzi rendőrség és az ügyészség korábban arról tájékoztatott, hogy a belvárosban tartott szabadtéri fesztivál szombati programjai után, éjjel összetűzésbe keveredett egy csoport "különböző nemzetiségű férfi". Egy ember meghalt, ketten súlyos sebesüléseket szenvedtek. A helyszínről többen elmenekültek, a rendőrök két embert, egy 22 és egy 23 éves férfit elfogtak, és vizsgálják, hogy van-e közük a bűncselekményekhez - áll a rendőrség és az ügyészség vasárnapi közleményében.

Vasárnap délután egy nagyjából 800 fős csoport felvonulást tartott Chemnitz központjában. A megmozdulást nem jelentették be, a rendőrséggel nem működtek együtt.

A Bild című lap beszámolója szerint a csoport dühöngő tömeggé változott. Kiemelték, hogy

hihetetlen jelenetek játszódtak le: radikálisok külföldinek tartott emberekre vadásztak.

Az eset széles körben felháborodást keltett Németországban, több párt is megnyilatkozott, a történteket eltérően ítélték meg.

Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa egy Twitter-bejegyzésben visszataszítónak nevezte, hogy "szélsőjobboldaliak az interneten hangulatot keltenek és erőszakra szólítanak fel".

Martin Dulig tartományi miniszterelnök-helyettes, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa egy hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta: önbíráskodás, híresztelések terjesztése, gyűlölködés és uszítás helyett el kell fogadni, hogy az ügy a hatóságokra tartozik, a bűncselekmény feltárása a rendőrség feladata.

Azzal kapcsolatban, hogy a volt NDK területén fekvő tartomány egyes vidékei egész Németországban hírhedtek a szélsőjobboldali, idegenellenes szubkultúráról, azt mondta, hogy méltányosan kell megítélni a szászországi viszonyokat. Bizonyosan vannak gondok, de a többséget "a rendes emberek" alkotják - mondta a miniszterelnök-helyettes a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaságnak.

Az MDR beszámolója szerint hétfő este bő ötezer szélsőjobboldali tüntető és jóval kevesebb ellentüntető gyűlt össze Chemnitz belvárosában. Jelentős számban vonultak fel rohamrendőrök, két vízágyút is a helyszínre irányítottak. A rendőrség közölte, hogy mindkét csoportból dobáltak petárdákkal és egyéb tárgyakkal, több ember megsérült, de a demonstrálók legnagyobb része békésen viselkedett.

Az MDR tudósítása szerint röviddel 21 óra után mindkét tüntetés véget ért, nagyobb rendbontás nem történt.

0 HOZZÁSZÓLÁS