Tüntetések Kongóban az elhalasztott választások miatt

hirek.sk | MTI 2018. december 27., 17:45

Tüntetések törtek ki csütörtökön a Kongói Demokratikus Köztársaság egyes részein, ahol a választási bizottság (Céni) döntése értelmében elhalasztották a vasárnap esedékes választásokat. A tüntetők egy csoportja ebolás betegekkel foglalkozó központokat támadott meg, a biztonsági erők válaszul a levegőbe lőttek, könnygázt is bevetettek.

Fotó: TASR

Több száz ember tüntetett az északkeleti – ebolajárvány sújtotta – Beni és Butembo városokban és a környező területeken, miután a Céni szerdán bejelentette: Beni és Butembo, valamint a nyugati Yumbi városok mintegy 1,2 millió lakosa legkorábban márciusig nem fog tud szavazni az ebolajárvány és a térségükben tomboló fegyveres erőszak miatt.

A Reuters hírügynökség szerint az érintett területek a leköszönő elnök, Joseph Kabila ellenzékének fellegvárai, helyi politikusok pedig úgy értékelték: a Céni döntésének célja, hogy Kabila kegyelt utódja, Emmanuel Ramazani Shadary javára dőljön el a szavazás.

A Reuters egy beni lakosra hivatkozva jelentette: feldühödött tüntetők egy csoportja be akart jutni a Céni helyi irodájába, hogy a döntés visszavonását követelje. Az ott tartózkodó rendőrök és katonák tömegoszlatás gyanánt a levegőbe lőttek –mondta.

Ezzel párhuzamosan tiltakozók egy csoportja feldúlt egy ebolás betegeket elkülönítő központot – közölte Aruna Abedi, az ebolajárvány elleni műveletek helyettes vezetője. A tüntetők az ebola elleni fellépés összehangolásáért felelős kormányügynökség beni hivatalát is megtámadták, míg a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) békefenntartói végül vissza nem szorították őket – tette hozzá.

A helyi egészségügyi minisztérium szerint 24 páciens menekült el az ebolás betegeket gondozó központot ért támadás következtében. Jessica Ilunga, a tárca szóvivője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy közülük 17 pácienst negatívra teszteltek ebolából, további hét páciens még tesztelésre vár. Ilunga szerint három beteg már visszatért a központba, míg egészségügyi dolgozók 17 pácienssel vették már fel a kapcsolatot visszatérésük koordinálása érdekében. Az egészségügyi tisztségviselők pedig rendelkeznek a maradék négy páciens elérhetőségeivel – tette hozzá.

Martin Fayulu, az egyik ellenzéki elnökjelölt általános sztrájkra szólított fel péntekre, azt állítva, hogy a választási bizottság és Kabila kormánya a választói jogától próbálja megfosztani az ellenzéki fellegvárakat.

Félix Tshisekedi, a megosztott ellenzék másik fő elnökjelöltje jelezte: részt fog venni a választásokon az érintett területeken való késlekedés ellenére is.

A már két éve esedékes, eredetileg december 23-ra kiírt elnökválasztást és vele együtt a parlamenti és a tartományi választásokat a múlt csütörtökön halasztották december 30-ra.

A közép-afrikai ország választási bizottsága azzal indokolta döntését, hogy nem tud elegendő szavazólapot biztosítani a fővárosban, Kinshasában és az azonos nevű tartományban, mivel az azelőtti héten tűz ütött ki a testület egyik fővárosi raktárában, és több ezer szavazógép megsemmisült.

A jelenlegi az első ebolajárvány, amely egy konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait. A térségben mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért.

Az ország északkeleti részén évtizedek óta dúl a konfliktus a különböző fegyveres csoportok között, amelyek a helyi lakosságot nap mint nap fenyegetik, dacára a kongói hadsereg és a MONUSCO jelenlétének.

0 HOZZÁSZÓLÁS