Trump szerint szörnyű dolog az illegális bevándorlás

hirek.sk | MTI 2018. június 20., 08:08

Donald Trump amerikai elnök " szörnyű dolognak" nevezte az illegális bevándorlást, védelmébe vette a gyermekeket bevándorló szüleiktől elválasztó gyakorlatot, de leszögezte, hogy a határon kialakult válságot meg kell oldani.

Fotó: Reuters/Kevin Lamarque

Az amerikai elnök a kisvállalkozók országos szövetségének washingtoni tanácskozásán fejtette ki álláspontját, reagálva az Egyesült Államokban kibontakozott heves vitákra is.

Kifejtette: Mexikó "semmit sem tesz", hogy segítsen az Egyesült Államoknak a menekültprobléma megoldásában, és a nem állítja meg a dokumentumok nélkül az amerikai határ felé tartó migránsokat. Az illegális bevándorlók "Mexikón keresztül jönnek, Mexikó semmit sem tesz értünk, pedig megállíthatnák őket, nagyon, nagyon szigorú törvényeik vannak" - fogalmazott az elnök. Majd azt állította, hogy a sajtó segíti a "bűnöző migránsokat".

Az elnök védelmébe vette a gyermekeket szüleiktől elválasztó gyakorlatot. Leszögezte: "nem akarja, hogy a gyermekeket elvegyék a szüleiktől", de erre szükség van, mert az amerikai hatóságok pert indítanak a szülők ellen tiltott határátlépésért. A büntetőper megindítását az elnök szükségesnek nevezte. Hangsúlyozta: meg akarja oldani a határon kialakult válságot, ezért felhatalmazást ad és erőforrásokat biztosít a határvédelmi szerveknek, hogy "az illegálisan érkező migránscsaládokat a gyermekeikkel együtt tarthassák fogva".

Trump bejelentette: nemsokára intézkedést hoz annak érdekében, hogy megnyirbálja azon országoknak nyújtott amerikai segélyeket, ahonnan nagy lélekszámban kelnek útra az illegális bevándorlók. Ezt egyébként áprilisban Honduras esetében már megígérte, májusban pedig - egy migrációról tartott kerekasztal-beszélgetésen - azt mondta, hogy készülőben van a tervezet a segélyek visszatartására, és méghozzá ez minden olyan országot érint majd, ahonnan illegális bevándorlók nagy tömegei indulnak az Egyesült Államokba.

Beszéde végén az elnök széles mozdulatokkal átölelte a pódium szélén álló amerikai zászlót.
Donald Trump kedden a kora esti órákban a kongresszusban tanácskozik republikánus törvényhozókkal a bevándorlási törvénytervezetről.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője a kongresszusban újságíróknak azt mondta: a republikánus politikusok kedden tanácskoztak, és egyetértenek abban, hogy a törvénytervezetben szerepeljen az illegális bevándorló családok egészének fogva tartása, vagyis a gyermekeket ne válasszák el a szüleiktől.

"Megértem az elnököt, aki a probléma megoldására szólított fel bennünket, de ehhez nyilvánvalóan kétpárti egyeztetésre van szükség" - fogalmazott McConnell szenátor. Közben az Egyesült Államokban egyre hevesebb a vita és élesebb kifejezésekkel illetik az illegális bevándorló családok tagjainak szétválasztását. 

Michael Hayden,a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója a német náci koncentrációs táborokhoz hasonlította az átmeneti befogadó központokat, ezt Jeff Sessions igazságügyi miniszter a Fox televíziónak adott interjújában "némi túlzásnak" minősítette. Kedden 75 volt ügyész - demokrata pártiak és republikánusok egyaránt - nyílt levélben kérte az igazságügyi minisztert a családok szétszakításának befejezésére.

A first lady, Melania Trump mellett négy volt first lady - Michelle Obama, Laura Bush, Hillary Clinton és Rosalynn Carter - szintén felemelte szavát a családok szétszakítása ellen. Laura Bush a The Washington Post című lapban megjelentetett véleménycikkében ezt a politikát az amerikai japánok második világháború idején történt internálásához hasonlította.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS