HIRDETÉS

Trump mégsem találkozik külön Putyinnal

hirek.sk 2017. november 10., 10:48
WASHINGTON. Az amerikai elnök "időpont-egyeztetési nehézségek miatt" nem találkozik külön orosz hivatali kollégájával, Vlagyimir Putyinnal az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vietnami csúcstalálkozóján - közölte pénteken a washingtoni Fehér Ház.

"Soha nem nyert megerősítést, hogy lesz külön találkozó a két államfő között, és ténylegesen nem is lesz időpont-egyeztetési nehézségek miatt" - mondta Sarah Sanders, a Fehér Ház sajtótitkára újságíróknak, mielőtt az amerikai elnök gépe leszállt a vietnami Danangban. "Tény, hogy egy helyszínen lesznek. Az, hogy összefutnak és köszönnek egymásnak, lehetséges és valószínű, de tervezett, hivatalos találkozó közöttük nem szerepel a napirendben, és nem is számítunk arra, hogy lesz ilyen" - tette hozzá.   

A sajtótitkár lehetségesnek nevezte, hogy a két elnök a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján, Manilában tart külön megbeszélést, amely közvetlenül az APEC-csúcs után lesz.   

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter még csütörtökön Pekingben úgy nyilatkozott, hogy akkor tart a két elnök külön hivatalos találkozót Danangban, ha lesz érdemi megbeszélnivalójuk, például ha jelentős haladást tudnak elérni Ukrajna vagy Szíria ügyében.   

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője viszont péntek reggel azt mondta orosz hírügynökségek jelentése szerint, hogy még mindig egyeztetnek a danangi találkozóról. "Az egyeztetés még tart, nem világos, hogy mi lesz" - mondta.  

Kreml: a protokollszolgálatok tovább egyeztetnek Putyin és Trump találkozójáról

A protokollszolgálatok tovább egyeztetnek Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök találkozójának lehetőségéről - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken a vietnami Danangban.

Danang a helyszíne az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezete csúcsértekezletének, ahová már mindkét elnök megérkezett.   

"A protokollszolgálatok vonalán tovább folyik az egyeztetés. A helyzet egyelőre nem világos. Amerikai kollégáinktól ellentmondó információk érkeznek" - idézte a TASZSZ hírügynökség a szóvivőt. "Így vagy úgy, de a találkozó (...) létrejön" - tette hozzá Peszkov.

Maga az ázsiai körutazáson tartózkodó Trump két alkalommal is jelezte, hogy találkozna Putyinnal, és megvitatná vele Észak-Korea, Szíria és Ukrajna kérdését.

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója csütörtökön közölte, hogy Putyin és Trump pénteken találkozik Danangban. Hozzátette, még nem született döntés arról, hogy a két elnök között lesz-e hivatalos megbeszélés az APEC-csúcson. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Danangban bejelentette, hogy Putyin kész találkozni Trumppal.   

Trump és Putyin számos alkalommal lépett már telefonon kapcsolatba, de személyesen eddig csak július 7-én, a G20-csoport hamburgi csúcstalálkozóján találkoztak. Az akkori tanácskozásuk két és egynegyed órán át tartott.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS