Tripoli megtámadásával Halifa Haftar tábornok elszámolta magát - véli az elemző

hirek.sk | MTI 2019. április 08., 20:08

Halifa Haftar tábornok elszámolta magát Tripoli megtámadásával, hiszen nem biztos, hogy a líbiai kormányerők ellentámadása befejeződik a város visszafoglalásával - mondta Marsai Viktor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója az M1 Aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Marsai Viktor Fotó: MTI
Marsai Viktor szerint a mostani konfliktus azért jelent választóvonalat, mert Halifa Haftar az elmúlt években, miközben "harcolt kicsit a perifériákon", folyamatosan tárgyalt is, és még februárban is a békés konfliktusmegoldás mellett érvelt.

A szakértő utalt arra, hogy Líbia lakosságának többsége nem támogatja a tábornokot, aki erős külső - orosz, francia, egyiptomi és emírségi - támogatással építette fel hírnevét, "mint az erős ember Líbiában".

Azzal azonban, hogy most nyíltan megtámadta a nemzetközileg elismert líbiai kormányt, külső támogatóit is szorult helyzetbe hozta - vélekedett. Hozzátette: nem lehet tudni, hogy Halifa Haftar önhatalmúlag cselekedett-e, vagy valaki felbiztatta.

Marsai Viktor rámutatott arra, hogy a tábornok katonai teljesítménye nem túl jelentős, az elmúlt években többször is bejelentette például, hogy elfoglalta Bengázit, aztán még évekig folytak a harcok. Ugyancsak valótlan az általa kialakított kép, amely szerint képes leszámolni a radikális csoportokkal, hiszen az ő fegyveres csapataiban is harcolnak szalafiták és dzsihadisták - jegyezte meg.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS