Tornalján mutatta be új könyvét Agócs Gergely

hirek.sk 2018. február 01., 15:36
TORNALJA. Tornalján, a Tompa Mihály nevét viselő művelődési házban mutatta be legújabb könyvét Agócs Gergely, a budapesti Hagyományok Háza tudományos munkatársa.

A könyv, melynek címe Pál István mesél, az utolsó magyar hagyományőrző dudást, a tereskei Pál Istvánt mutatja be, valamint a szerző és Pista bácsi közel negyedszázados barátságát. Az Egy nógrádi magyar pásztorember mesekincse alcímet kapott kötet 18 mesét is tartalmaz, amelyek lemez formájában a könyv mellékletét képezik.

Agócs Gergely, a budapesti Hagyományok Háza tudományos munkatársa portálunknak elmondta, életének utolsó 23 esztendejében szinte napi kapcsolatban álltak Pál Istvánnal. „Nagyokat beszélgettünk, és hát természetesen bevezettük őt a mi mozgalmi életünkbe is. Õ volt az utolsó hagyományőrző, élő hagyományőrző magyar dudás. Nagyon szerencsés embernek tartom magam, hogy én nemcsak a dudálást tudtam holmi kazettákról meg hangfelvételekről megtanulni, hanem a dudásságba is bevezetett minket Pista bácsi. Az idők során egyszer csak fény derült arra is, hogy ő nemcsak zenélni tud, hanem a nógrádi magyar folklór különféle egyéb értékeinek is hordozója” – fejtette ki Agócs Gergely.

Pista bácsi, a „tudós pásztor“ 2015-ben, 96 éves korában hunyt el. Több mint ezer népdalt tudott. A mesék, mondák, hiedelmek, szokások, népi gyógymódok, szólások és közmondások, a pásztorélet eszközeinek készítése mind hozzátartozott Pista bácsi műveltségéhez.

Pusko Gábor, a tornaljai Tompa Mihály Művelődési Ház igazgatója kiemelte, a könyvbemutató egy népművészei rendezvénysorozat részét képezi. „A népművészettel, illetve a tudománnyal összefüggő rendezvényeink szervesen épülnek egymásra, kiegészítik egymást. Ilyen például a Népzenei és Néptánc Tábor, a Népzenei tanoda, a Táncház-sorozat, vagy a Hagyományok Napja. A szakmai előadások pedig a szakmai hátteret hivatottak az érdeklődő közönségnek biztosítani, és ilyen formában ez a mai előadás is kapcsolódik ebbe a sorozatba” – mondta.

Pál Istvánt, Pista bácsit egész életében egyetlen dolog éltette: hogy minél teljesebben átadhassa zenei örökségét. Ebben is az apai példa – általánosabban a pásztorok példája – érvényesül. Az a szemlélet, mely szerint a tudással az átadás kötelezettsége is együtt jár. 

A közel kétszáz oldalas könyvben, illetve a mellékelt CD-n és DVD-n Pista bácsi kincsestárából a tündérmeséktől az erotikus meséken át mindenből kap ízelítőt az olvasó.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS