Tömeges baleset: lezárták a D1-es autópályát

hirek.sk 2017. április 20., 15:58
POPRÁD. Tömeges közlekedési baleset történt csütörtök reggel a D1-es autópálya Poprád és Csütörtökhely közti szakaszán. A helyszínen 40-50 jármű ütközött össze, 24 személy sérül meg, közülük ketten súlyosan. Az autópálya-szakaszt mindkét irányban lezárták.

Zuzana Farkasová, az országos tűzoltó-parancsnokság szóvivője délelőtt azt közölte, információi szerint a helyszínen 30-40 jármű ütközött össze.

Boris Chmel, az Egészségügyi Mentőszolgálat műveleti központjának szóvivője arról tájékoztatott, a tömegbaleset során 24 személy megsérült, közülük ketten súlyos, hatan közepesen súlyos, 16-an pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek.

„Az adott útszakasz mindkét irányban járhatatlan, a helyszínen valamennyi mentőalakulat beavatkozik” – erősítette meg a TASR hírügynökségnek a tűzoltóság kerületi igazgatóságának műveleti tisztje. A baleset helyszínén megközelítőleg húsz lőcsei, poprádi, eperjesi, zsolnai és menguszfalvai (Mengusovce) tűzoltó tevékenykedett.

Farkasová hozzátette: a tűzoltók a karambolozott járműveken tűzmegelőző intézkedéseket végeztek, s átvizsgálták az autókat, amelyekből fokozatosan evakuálták a baleset résztvevőit. „A tűzoltók az autómentők segítségével dolgoznak az útszakasz járhatóvá tételén” – fűzte hozzá a szóvivő.

Az autópályát az említett szakaszon mindkét irányban lezárták, ehhez a baleset mellett a kedvezőtlen időjárási viszonyok is hozzájárultak, az erős szél és a hóvihar okoz gondokat. „A helyszínre érkezett két evakuálást segítő tűzoltósági busz is. Ezekben kaptak helyet azok a személyek, akik nem sérültek meg a baleset során. Takarókat és meleg italt kaptak” – tette hozzá Farkasová.

Boris Chmel, a mentők műveleti központjának szóvivője később arról tájékoztatott, hogy a beleset sérültjeit, köztük a két súlyosan sérült személyt kórházba – Poprádra, Késmárkra, Lőcsére és Iglóra – szállították. „Értesüléseim szerint a sérültek között nem voltak gyerekek” – mondta. A szóvivő hozzátette, a helyszínre hét mentőautót vezényeltek ki.

A lezárt autópályáról a forgalmat az azzal párhuzamosan futó I. osztályú útra terelték. Nem sokkal később itt is baleset történt, a Csütörtökhely (Spišský Štvrtok) és Szepesjánosfalva (Jánovce) közötti szakaszon két autó ütközött egymásba. Ezt a tűzoltóság eperjesi műveleti tisztje erősítette meg.

Rendkívüli helyzet a Tátra alatt

A Poprádi, a Késmárki és a Lőcsei járás útjain a reggeli óráktól kezdve rendkívüli helyzetet hirdettek – tájékoztatott Marián Barilla, az Eperjes megyei útkezelők poprádi régióért felelős igazgatója.

„A rendkívüli helyzetet az aktuális időjárási viszonyok miatt hirdettük ki, tekintettel az útkarbantartási központ arra vonatkozó lehetőségeire, hogy mennyire képes a poprádi körzetben biztosítani az utak járhatóságát” – fejtette ki.

Mint elmondta, a régióban jelenleg többnyire nedvesek az utak, a Magas-Tátra (Vysoké Tatry) körzetében pedig helyenként kásás hótakaró fedi az útburkolatot. Eközben szinte mindenhol erős szél fúj.

„A közúti forgalom valamennyi résztvevőjét arra kérem, hogy a nehéz útviszonyoknak és aktuális időjárási viszonyoknak, valamint a saját képességeinek megfelelően vezessen” – mondta Barilla egyúttal fokozott óvatosságra intette azokat a sofőröket, akik már nyári gumival közlekednek.

Fagyra, erős szélre figyelmeztetnek a meteorológusok

Szlovákiát továbbra is hideg-szeles időjárás sújtja. Az ország egész területén erős szél, talaj menti fagy és hótorlaszok lehetséges kialakulása miatti figyelmeztetés van érvényben. A hegyekben lavinaveszély fenyeget.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztatása szerint az ország csaknem egész terültén erős, 18-22 m/s (65-80 km/h) sebességű szél fúj. A hegyvidékeken ennél erősebb, 25-32 m/s-os (90-115 km/h-s) légmozgásra is számítani lehet.

 Az SHMÚ talaj menti fagyokra is figyelmeztet, amelyek veszélyeztethetik a melegkedvelő növényeket. Az ország területének nagy részén éjjel -5, helyenként -10 Celsius-fokig is süllyedhet a hőmérséklet, Közép-Szlovákiában -12, a hegyekben pedig akár -14 fok is lehet. Péntekről szombatra virradó éjjel némileg enyhébb lesz az idő, de a középső és keleti országrészben -5 fok lehet.

Mintegy 50 autóban keletkezett kár

Peter Benko, a Poprádi Járási Rendőrkapitányság igazgatója a poprádi rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, a legfrissebb információk szerint a tömegbaleset során megközelítőleg 50 autóban keletkezett kár. Pontos számadat egyelőre nem áll rendelkezésre, azt a későbbiekben közlik majd – tette hozzá.

Boris Chmel, az Egészségügyi Mentőszolgálat operációs központjának szóvivője elmondta, 24 személy sérült meg, ketten súlyosan. Az egyikük, akit az iglói kórházba szállítottak, kritikus állapotban van,

Az iglói kórházban összesen hat sérültet ápolnak. „Egy férfi, akinek több belső sérülése van, kritikus állapotban van. Hasműtétet hajtottak végre rajta, azt tervezik, pénteken Kassára szállítják. A többi páciensnek eltört a bordája, megrándult a nyakcsigolyájuk vagy agyrázkódásuk volt” – mondta Tomáš Krá¾, az iglói intézményt is üzemeltető Svet zdravia kórházhálózat szóvivője. A poprádi kórházban 13 sérültet láttak el, de a lőcsei kórházba is szállítottak néhány sérültet, egyikük könnyebb nyak-és fejsérüléssel további kórházi ellátásra szorul.

„Az autópálya-szakasz továbbra is mindkét irányban átjárhatatlan, a forgalmat az I/18-as számú útra terelték” – tájékoztatta a TASR ügynökséget az Eperjesi kerületi tűzoltó-parancsnokság műveleti tisztje.

Újabb súlyos sérült – Hóekével ütközött egy autómentő

A reggeli órákban történt tömegkarambollal kapcsolatos mentési munkálatok során egy további súlyos sérülés történt, egy autómentő ütközött össze egy hóekével. A Markíza televízió értesülései szerint a súlyosan sérült férfit kórházba szállították, valószínűleg amputálni kell majd a lábát.

Folyik a mentés

A rendőrség által a közösségi hálón közzétett legfrissebb információk szerint a baleset helyszínén az erős szél a havazás mellett már köd is nehezíti a mentőalakulatok munkáját. A látótávolság mindössze 1-1,5 m, de helyenként gyakorlatilag nullával egyenlő. A tűzoltók arról tájékoztattak, hogy egyhuzamban legfeljebb 15 percet tudnak dolgozni a hihetetlenül nehéz időjárási körülmények miatt.

A D1-es utópályát továbbra is nagymennyiségű hó borítja, az útszakasz továbbra is járhatatlan. A forgalmat az I/18-as útra terelték, de már ott is gondokat okoz az időjárás. A legkritikusabb szakasz Szepesjánosfalva és Mateóc (Matejovce), illetve Szepesjánosfalva és Magastátra (Vysoké Tatry) között van.

A rendőrök, a tűzoltók és a mentők mellett az útkezelők, a Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság (NDS), a Szlovák Vöröskereszt, a poprádi SAD és a belügyminisztérium válságirányítási főosztályának munkatársai segédkeznek a helyszínen.

0 HOZZÁSZÓLÁS