Több tucat civillel végeztek egy dzsihadisták elleni légicsapásban Szíria keleti részén

hirek.sk | MTI 2018. július 13., 14:26

Az Iszlám Állam 26 dzsihadistája és 28 civil vesztette életét egy légicsapásban, amelyet Szíria keleti részén hajtottak végre a szélsőségesek egyik utolsó bázisa ellen - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, nagy-britanniai székhelyű szervezet pénteken.

Illusztráció

A civilek többsége iraki menekült volt.

A támadást csütörtök este hajtották végre Deir ez-Zór tartományban, az iraki határ közelében található asz-Szúszánál - tudatta a terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező szervezetet vezető Rámi Abder-Rahmán. Az OSDH szerint a bombázás során találat ért egy jéggyárat.

A szervezet nem tudja, hogy az iraki légierő vagy a Washington vezette nemzetközi terrorellenes koalíció hajtotta-e végre a légicsapást. A koalíció szóvivője, Sean Ryan elismerte: előfordulhat, hogy a szövetségesek bombázták a térséget. A civil áldozatokról érkező jelentést továbbították az illetékes egységnek értékelésre - tette hozzá. A Szana szíriai állami hírügynökség mintegy harminc polgári halottról számolt be, és a nemzetközi koalíciót tette felelőssé a történtekért.

Az iraki légierő az elmúlt hónapokban többször támadta a dzsihadisták hadállásait Kelet-Szíriában, az iraki határ közelében. A nemzetközi koalíció eközben a szíriai kurd és arab harcosok katonai szövetségének nyújt légi támogatást.

A 2014-ben jelentős iraki és szíriai területeket elfoglaló dzsihadisták mára visszaszorultak a sivatagba. Az iraki hatóságok 2017 végén bejelentették: kiszorították a szélsőségeseket az összes településről. Az OSDH tudomása szerint a dzsihadisták Szíria területének kevesebb mint 3 százalékát tartják ellenőrzésük alatt. A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű arab-kurd katonai szövetség május elején megindította offenzívájának utolsó szakaszát, hogy végleg felszámolja az Iszlám Állam jelenlétét az országban.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS