Több tízezres neonáci felvonulás Kijevben - Európát ez nem zavarja?

hirek.sk | MTI 2018. október 15., 16:04

Több mint tízezren vettek részt az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) megalakulásának 76. évfordulója alkalmából rendezett felvonuláson vasárnap Kijevben.

Fotó: TASR

Sajtójelentések szerint hatezer rendőr vett részt a vasárnapi kijevi rendezvények biztosításában.      

Maga a rendezvény rendőrségi jelentések szerint rendbontások nélkül zajlott. Később, a rendezvény vége után jelentette az lb.ua ukrán hírportál, hogy nacionalisták egy kisebb csoportja - a C14 (Szics) és a "Hagyomány és rend" nevű szervezet aktivistái - a kora esi órákban betörtek egy redőnyös ablakot és tűzijátékot dobtak be azon keresztül egy belvárosi épület egyik helyiségébe, amely szerintük a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló Viktor Medvedcsuk ukrán politikus irodája. A ház falára "dicsőség a népnek", "halál az ellenségre" feliratokat festettek. 

Az UPA-felvonulás résztvevőinek zöme a Szabadság Párt és a Nemzeti Hadtest (Nackorpusz) zászlai alatt vonul fel, de a szervezők között volt az Ukrán Nacionalisták Szervezte (OUN), a C14 (Szics) a Jobboldali Szektor (PSZ), és részt vett több más nacionalista érzelmű, illetve veteránszervezet is a megmozduláson. 

A résztvevők hazafias és nacionalista jelszavakat skandáltak, tűzijátékokat gyújtottak meg. A Majdanhoz, azaz a Függetlenség teréhez érve egy perces néma csenddel adóztak a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban elesettekért. 

A menet a belvárosban lévő Európai téren ért véget, ahol az összegyűltek koncerttel ünnepelték meg az évfordulót.

0 HOZZÁSZÓLÁS