Több száz migránst mentett ki az olasz parti őrség

hirek.sk 2018. január 12., 07:48
RÓMA. Kétszázhatvannégy migránst mentett ki egy csónakról az olasz parti őrség Calabria déli régió Crotone városának partjainál - közölte csütörtökön a parti őrség egyik szóvivője.

A hajót az Európai Unió part- és határvédelmi ügynökségének (Frontex) egyik felderítő repülőgépe vette észre Crotonétől mintegy 30 tengeri mérföldre. A migránsok kimenekítésében a parti őrség mellett az olasz rendőrség és egy brit hajó is részt vett. Utóbbi a Frontex megbízásából teljesített járőrszolgálatot az olasz felségvizeken. A migránsokat Crotone kikötőjébe szállították. A hatóságok később kikérdezik őket.   

A parti őrség feltételezése szerint a hajót Törökországból indították útnak - mondta a szóvivő.   

A Frontex múlt pénteken közzétett jelentése szerint körülbelül 60 százalékkal csökkent az Európai Unióba érkező illegális bevándorlók száma 2017-ben az előző évhez képest, a hatóságok 204 ezer embert regisztráltak tavaly az olasz és a görög szigeteken, illetve Spanyolországban. Ezek több mint fele (119 ezer fő) Olaszországban ért partot.

Olaszországban elszenvedett rossz bánásmód miatt tettek panaszt szudáni bevándorlók

Harmincnyolc, túlnyomó többségében szudáni származású illegális bevándorló tett panaszt csütörtökön a délnyugat-franciaországi Pau város ügyészségén amiatt, hogy elmondásuk szerint embertelen, megalázó bánásmódot, sőt esetenként kínzást kellett elszenvedniük Olaszországban - közölte a csoportot képviselő egyik ügyvéd.

A panaszosok - 37 szudáni és egy eritreai állampolgár - többsége Líbiából érkezett a Földközi-tengeren keresztül Lampedusára vagy Szicíliába. Olaszországba érkezésük után először nem voltak hajlandóak ujjlenyomatot adni, és emiatt a helyi hatóságok rosszul bántak velük: többeket megvertek, cellába zártak, zsarolni próbálták őket, megvonták tőlük a vizet és az ennivalót - mondta el az AFP francia hírügynökségnek Isabelle Casau. Az ügyvéd szerint két esetben kínzásnak minősülő eljárást alkalmaztak az olasz hatóságok: az egyik bevándorlónak eltörték a karját, egy másiknak szétmorzsolták a heréit.

Idővel sikerült a csoport tagjaitól ujjlenyomatot venni, és bekerültek egy táborba. 2017 közepén viszont Franciaországba szöktek, és ott is szeretnének maradni - mondta el az ügyvéd.

Az AFP francia hírügynökség birtokába jutott dokumentumokból kiderül, hogy a bevándorlók beadványa a bántalmazások konkrét elkövetői, illetve a közigazgatási és politikai felelősök ellen irányul. A hírügynökség úgy értesült, hogy a paui ügyészség viszont már a csoport visszaküldését készíti elő Olaszországba.

Isabelle Casau szerint fontos lenne, hogy a francia igazságszolgáltatás "legalább meghallgassa" a bevándorlók panaszait.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS