Több mint száz migránst vett őrizetbe a líbiai parti őrség

hirek.sk | MTI 2018. július 13., 11:21

A líbiai parti őrség őrizetbe vett több mint száz illegális bevándorlót, aki a Földközi-tengeren át próbált eljutni Európa partjaihoz - jelentette az Ahbár Líbia nevű hírportál pénteken a hatóságokra hivatkozva.

Fotó: AP

A műveletet előző nap hajtották végre az ország nyugati partvidékén fekvő Homsz városa közelében, ahol a parti őrség egy gumicsónakot fedezett fel, amelyben száznégyen voltak, köztük 13 nő.

A szudáni, egyiptomi, gambiai, marokkói és tunéziai állampolgárságú migránsokat a líbiai főváros, Tripoli közelébe szállították a haditengerészet egy bázisára.

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása óta káosz uralja Líbiát, amely az Európába igyekvő bevándorlók fő tranzitállomása lett. Később, 2015-ben számos közel-keleti és észak-afrikai országban kialakult további konfliktusok miatt növekedett azoknak a migránsoknak a száma, akik bármi áron készek voltak eljutni Európába. A helyi hatóságok becslése szerint mintegy 700 ezer menekült tartózkodik az országban.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint tavaly a Földközi-tengeren több mint 171 ezer migráns érkezett Európa partjaihoz, közülük több mint háromezren útközben meghaltak.

0 HOZZÁSZÓLÁS