Több mint 1200-ra nőtt az indonéziai szökőár halálos áldozatainak a száma - VIDEÓ

hirek.sk | MTI 2018. október 02., 11:21

Megerősített adatok szerint 1234-re nőtt az indonéziai Celebesz szigetét múlt pénteken megrázó, 7,5-ös erősségű földrengés és az azt követő szökőár halálos áldozatainak a száma - közölte kedden az indonéz katasztrófavédelem szóvivője.

Ez maradt a pusztítás után Fotó: afp

Egy nappal korábban a hatóságok még 844 ember halálát tudták hivatalosan megerősíteni. A természeti katasztrófának ezen felül legalább 799 sérültje van és 99 embert eltűntnek nyilvánítottak - jelentette a nemzeti katasztrófavédelem szóvivője, Sutopo Nugroho.

A legtöbben a 380 ezer lakosú Paluban vesztették életüket. A természeti katasztrófa idején sokan tartózkodtak a tengerparti strandon, ahol fesztivált tartottak éppen. A mentőalakulatoknak sikerült egy nőt élve kimenteni az egyik szálloda, a Roa Roa romjai közül. A szálláshely tulajdonosa elmondta, hogy az összedőlt hotel mintegy hatvan embert temethetett maga alá.

Több más helyi szállodában is emberek tucatjai vannak még a romok alatt, és számos környékbeli falu még mindig megközelíthetetlen szárazföldön.
Megkezdődtek a légi úton történő evakuálások, elsősorban Paluból, ahol még mindig emberek százai várakoznak. Szemtanúk beszámolói szerint a térségben nincs elég élelmiszer, olaj és gyógyszer, a benzinkutak előtt pedig hosszú sorok kígyóznak üzemanyagra várva.

Az AP hírügynökség értesülései szerint sokan elégedetlenek a kormány intézkedéseivel, úgy érzik, a hatóságok lassúak és a mentési munkálatok késnek. Más szemtanúk kialakuló káoszról és erőszakról számoltak be. Joko Widodo indonéz elnök hétfőn engedélyezte, hogy az ázsiai ország nemzetközi segítséget fogadjon el az országra pénteken lesújtó földrengés és szökőár után.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya már 500 ezer ausztrál dollár pénzügyi gyorssegélyt küldött Indonéziának és egyeztetnek a további segítségnyújtásról. Az Európai Bizottság is pozitívan döntött az Indonéziának nyújtandó sürgősségi segély javaslatáról, továbbá humanitárius szakértőt küld a helyszínre.

Kína és az Egyesült Államok szintén felajánlotta a segítségét.
Forrás: euronews.com
0 HOZZÁSZÓLÁS