Több amerikai nagykövetség nem kapta meg az engedélyt a szivárványszínű lobogó felvonására

hirek.sk | MTI 2019. június 08., 09:29

Több amerikai nagykövetség nem kapta meg idén az engedélyt minisztériumától arra, hogy a korábbi szokásoknak megfelelően az LMBT büszkeség hónapjának idejére felvonják a szivárványszínű zászlót - jelentette pénteken az amerikai sajtó.

Az USA berlini nagykövetségén az idén hivatalosan nem tűzik ki a szivárványos zászlót. Szlovákia budapesti követségén három éve kitűzték, botrány lett belőle Fotó: Archívum

Az NBC amerikai hírtelevízió úgy értesült, hogy az érintettek között van az izraeli, a németországi és a brazíliai nagykövetség is.

A berlini nagykövetség esetében ez azért különösen érdekes, mert az ottani amerikai nagykövet, Richard Grenell maga is vállaltan meleg és a szexuális kisebbségek jogainak hangos szószólója.

A CNN amerikai hírcsatorna megkeresésére a washingtoni külügyminisztérium egy névtelenséget kérő forrása elmondta: korábban bevett rutin volt, hogy júniusban a nagykövetségen felvonják a szivárványos zászlót, de idén erre nem adták meg az engedélyt. Arra a kérdésre, hogy ez felzaklatta-e a nagykövetet, a forrás igennel válaszolt.

"Úgy áll, hozzá, hogy oké, akkor majd lobogni fog a zászló a nagykövetség épületében, az ablakban, a balkonon és mindenhol máshol" - idézte a diplomatát a CNN. A meg nem adott engedély ugyanis csak a nagykövetségek zászlórúdjára vonatkozik, arra nem lehet felvonni a szivárványszínű zászlót, bárhol máshol megjelenhet.

Donald Trump amerikai elnök korábban kijelentette, hogy az Egyesült Államok lesz a szexuális kisebbségek kriminalizációja elleni küzdelem zászlóvivője a világban, de jogvédők bírálták a Trump-kormányt, mert úgy ítélik meg, hogy hazai földön viszont felszámolja a meleg, biszexuális és transznemű emberek jogvédelmét.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS