Titkos amerikai szállítmányt bocsátott fel a SpaceX

hirek.sk 2018. január 08., 09:54
WASHINGTON. Csak Zuma kódnéven ismert, titokzatos űreszközt állított pályára a Föld körül vasárnap a SpaceX magáncég az amerikai kormány megbízásából.

Az eszközt a Falcon-9-es típusú hordozórakéta indította útnak a floridai Cape Canaveralnél lévő űrállomásról közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban.   

A Northrop Grumman repülőgépgyártó és védelmi technológiával foglalkozó amerikai konszern csak azt ismerte el, hogy ők készítették az eszközt az amerikai kormánynak, amelyet a SpaceX állított alacsony pályára a Föld körül. A Falcon-9 visszatérő egysége nyolc perccel az elemelkedés után visszatért a Földre.   

A SpaceX az ilyen landolásokkal olyan teljesen újrahasznosítható rakéták fejlesztésén dolgozik, amelyek a cég szerint jelentősen csökkenthetik az űrutazások költségeit.   

A Zumáról semmi többet nem tudni, még azt sem, melyik kormányzati szerv használja. A SpaceX az elmúlt évben két, katonai szempontból fontos és bizalmas szállítmányt bocsátott fel az amerikai kormány megbízásából.   

Májusban az NROL-76 hírszerzési műholdat indították útjára a Nemzeti Felderítő Hivatal számára. A védelmi minisztériumban ez a hivatal működteti a kémkedés céljára használt műholdakat. Szeptemberben pedig egy legénység nélküli X-37B űrhajót lőttek fel az amerikai légierő megbízásából.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS