HIRDETÉS

Teret nyertek a kormányerők Damaszkusz peremvidékén

hirek.sk 2018. március 05., 09:20
DAMASZKUSZ. Teret nyertek támadásukkal vasárnap a szíriai kormányerők Damaszkusz Kelet-Gútának nevezett peremvidékén - jelentették a hírügynökségek megfigyelőkre és szemtanúkra hivatkozva.

Egy katonai forrás szerint már csak pár kilométert kell előre nyomulniuk ahhoz, hogy kettévágják a felkelőknek ezt az utolsó erősségét a főváros közelében, ahonnan rendszeresen lőtték Damaszkusz belvárosát.   

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, szíriai aktivistahálózattal rendelkező szervezet szerint a kormányerők a 400 ezer lakosú területnek több mint egynegyedét elfoglalták a február 27-én indított szárazföldi offenzíva során, amelyet tüzérségi tűzzel és légicsapásokkal készítettek elő. Ezekben a megfigyelők szerint közel 700 civil vesztette életét.   

Az OSDH azt is jelentette, hogy mintegy kétezer embernek sikerült kijutnia szombat este óta a harcok övezetéből.   

Kelet-Gútát 2013 óta próbálják visszafoglalni az iszlamista felkelőktől a kormányerők. A térségben "humanitárius katasztrófahelyzet" van az ENSZ szerint.   

Orosz tájékoztatás szerint a szíriai kormányerők vasárnap hatodik alkalommal tartottak humanitárius tűzszünetet Kelet-Gútában 9 és 14 óra között és biztosítottak folyosót a távozni kívánó polgári lakosok számára.   

A szíriai hadsereg közleménye szerint az előretörés a humanitárius tűzszüneten kívüli időben történt. Bassár el-Aszad szíriai elnök vasárnap délután a sajtónak nyilatkozva kijelentette: a kelet-gútai hadműveletet folytatni kell, és azzal párhuzamosan lehetővé kell tenni a civileknek, hogy elhagyják a lázadók kezén lévő területet. A hadművelet és a tűzszünet nincs ellentétben egymással - mondta.   

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap telefonon beszélt Haszan Róháni iráni elnökkel, és arra bíztatta, hogy gyakoroljon nyomást Damaszkuszra, hogy vessen véget a kelet-gútai lakosságot válogatás nélkül sújtó támadásoknak, és tegye lehetővé, hogy az emberek segélyhez jussanak. A beszélgetést egy nappal Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter teheráni látogatása előtt folytatták.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS