HIRDETÉS

Távozik a Demokrata Párt éléről Renzi?

hirek.sk 2018. március 05., 15:44
RÓMA. Távozik a balközép Demokrata Párt (PD) éléről Matteo Renzi korábbi olasz kormányfő - jelentette az ANSA hírügynökség hétfőn. A volt miniszterelnök szóvivője azonban nem sokkal később jelezte: nincsen tudomása ilyen döntésről. Luigi di Maio, az M5S vezetője szerint pártjának kellene vezetnie az országot.

Bár az ANSA szerint az erről szóló értesülést közvetlenül egy párton belüli, megbízható forrás megerősítette, Marco Agnoletti szóvivő közölte: ők nem hallottak róla. A szóvivő egyben elmondta, hogy Renzi 17 órakor sajtótájékoztatót tart.

A jelenleg kormányon lévő PD a múlt vasárnap tartott parlamenti választáson a voksok mintegy 18 százalékát szerezte meg, s ezzel messze elmaradt mind az elitellenes, euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S), mind a jobbközép pártszövetség eredményétől.

Salvini: a Liga kész meghatározni a kormány politikájának irányát

A vasárnapi olaszországi választásokon győztes jobboldali koalíciónak "joga és kötelessége kormányozni", a Liga pedig kész meghatározni ennek irányát - mondta Matteo Salvini, a radikális jobboldali tömörülés vezetője hétfőn Milánóban.

Olaszok millió bízták meg a Ligát azzal, hogy "megszabadítsa őket a bizonytalanságtól és az instabilitástól", illetve felelősségre vonja Matteo Renzi korábbi kormányfőt és Brüsszelt - hangsúlyozta Salvini. "Olaszországról az olaszok döntenek" - szögezte le. "Nem Berlin, nem Párizs, nem Brüsszel, és nem is a pénzpiacok" - tette hozzá.   

A Silvio Berlusconi vezette jobboldali pártszövetség a szavazatok 37 százalékát szerezte meg a választásokon. A dél-olaszországi szavazatokra is számító, ezért a koalícióban magát pusztán Ligának nevező Északi Liga kapta a legnagyobb támogatást (csaknem 18 százalékot), mintegy 4 százalékponttal megelőzve Berlusconi pártját, a Hajrá Olaszországot (Forza Italia). A két párt erőviszonyától függhet a miniszterelnök-jelölt személye.   

Az Északi Liga vezetője elmondta: pártja kivételes győzelmet aratott, amely büszkeséggel, örömmel és felelősséggel tölti el.   

A római parlament legnagyobb önálló pártja a csaknem végleges eredmények szerint a Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) lesz, amelynek a szavazatok több mint 32 százalékát sikerült megszereznie. Salvini aláhúzta: nem hajlandó egyezkedni a szintén populista és euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalommal.   

A piacokat és a gazdasági szakértőket aggodalommal tölti el a választások végeredménye. "Azok a pártok nyerték meg a szavazást, amelyek megfelelő fedezet nélkül állami többletkiadásokat ígértek az embereknek" - hívta fel a figyelmet Friedrich Heinemann német gazdasági elemző. Ezzel nőtt az állami fizetésképtelenség kockázata. Az Európai Uniónak egyértelművé kell tennie az új kormány számára, hogy Olaszországra is vonatkozik a stabilitási és a növekedési paktum a maga adósságkorlátaival - nyomatékosította Heinemann.

Az M5S vezetője szerint pártjának kellene vezetnie az országot

Az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) vezető Luigi di Maio hétfőn azt állította, hogy a vasárnapi olaszországi választások eredményei alapján egyedül pártja képviselheti az egész nemzetet, így neki kellene kormányt alakítania.

"Mi vagyunk az abszolút győztesek, mi képviseljük az egész csizmát, Val D'Aostától Szicíliáig" - szögezte le. "Úgy érezzük, az a felelősségünk, hogy kormányt adjunk Olaszországnak" - tette hozzá. "Ma megszületett a harmadik köztársaság, amely az olasz polgárok köztársasága lesz" - mondta római sajtótájékoztatóján.  

A populista, elitellenes, euroszkeptikus pártot vezető politikus szerint a többi tömörülés sikere többnyire lokális volt. A 31 éves Di Maio jelezte: kész bármelyik párttal párbeszédet folytatni.   

Bár a választásokat a Silvio Berlusconi vezette jobboldali pártszövetség nyerte a szavazatok 37 százalékával, a csaknem végleges eredmények szerint az Öt Csillag Mozgalom lesz a római parlament legnagyobb önálló pártja a maga 32 százalékával.   

A mozgalom megháromszorozta parlamenti képviselőinek számát - jelentette be Di Maio, megköszönve a 11 millió szavazónak a támogatást. "Teljes térségekben sikerült megszereznünk a voksok több mint felét, egyes területeken pedig akár a 75 százalékát" - mondta el.   

A politikus szerint a következő kormány munkájában központi szerepet kell kapnia a szegénység, a pazarlás, a bevándorlás, a biztonság és a foglalkoztatás kérdésének. "Történelmi lehetőséget kaptunk, hogy válaszolhassunk ezekre a problémákra, és lehetőségünk van véghezvinni olyan dolgokat, amelyekre már 30 éve várunk" - hangsúlyozta a 2009-ben alapított párt vezetője.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS