Már találtak holttesteket Laoszban a gátszakadást követően

hirek.sk | MTI 2018. július 25., 10:05

Legkevesebb 19 ember holttestét találták meg Laosz délkeleti részén, ahol átszakadt egy vízerőmű gátja, a víz elsodort több falut, sokan meghaltak, több százan eltűntek - közölte szerdán a helyi média.

Fotó: TASR

Szepian-Sze Nam Noj erőmű gátja hétfő este szakadt át. Körülbelül ötmilliárd köbméter víz zúdult ki a tározóból, az áradatban mintegy 6600 ember otthona semmisült meg.

Az ár ellepett hat falut, ahol több mint 1300 háztartásában mintegy hétezer ember élt a katasztrófa előtt. A közösségi oldalakon megjelent fotókon látható, hogy a térségben nagy területek állnak víz alatt.

Egyes lakosokat kimenekítettek, de ezrek maradtak még lakhelyükön, miközben a folyamatos monszunesők miatt folyamatosan emelkedik a víz szintje - számolt be a Laotian Times című napilap.

Az újság online kiadásában közölt fotók szerint számos lakos gyűlt össze a tartományi irodánál, hogy segítséget kérjen, míg mások a közeli iskolákban találtak menedékre.

A helyszínre katonákat vezényeltek, akik élelmet osztanak. Thaiföldről kutatómentők csatlakoztak hozzájuk.

Mun Dzse In dél-koreai elnök szerdán elrendelte, hogy induljon el egy mentőcsapat Laoszba. Utasítást adott egyúttal arra, hogy a kormány jelentős támogatást nyújtson a mentéshez.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

A dél-koreai Sk Engineering and Construction nevű cég a vízierőművet építő konzorcium egyik tagja. A laoszi sajtó azt sugallta, hogy a konzorcium által épített tartalék tározó gátjának szakadása vezetett a katasztrófához, míg a dél-koreai vállalat kitart amellett, hogy a nagy mennyiségű víz átbukott a gát koszorúján és ez vezetett a létesítmény részleges összeomlásához.

A dél-koreai államfő ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a felelősöket ráér megtalálni, most a mentés jelenti a legfőbb feladatot.

A Szepian-Sze Nam Noj erőművet 2013-ban kezdték el építeni, 90 százalékban kész - állította a konzorcium thaiföldi tagja, a Ratchburi Holding az egymilliárd dolláros közös beruházásról.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS