Talált egy második Hezbollah-alagutat is az izraeli hadsereg

hirek.sk | MTI 2018. december 06., 20:48

Megtalálták a Hezbollah libanoni síita szervezet Dél-Libanonból Észak-Izraelbe vezető egy másik alagútját is - közölte az izraeli hadsereg csütörtökön.

Az alagút Fotó: Új Kelet
Jonatán Konrikusz alezredes, az izraeli hadsereg szóvivője szerint felkérték az ENSZ Ideiglenes Libanoni Erőit (UNIFIL), hogy segédkezzenek az alagút megsemmisítésében.
Izraeli állítása szerint a Hezbollah ezen és egy korábban megtalált föld alatti járaton keresztül elitkatonákat akart a szidó állam északi területére juttatni. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a nap folyamán további szankciók kivetését sürgette a Hezbollahhal szemben.

Nabíh Berri, a libanoni parlament elnöke szerdán közölte: Izrael nem szolgáltatott bizonyítékot a határon átnyúló alagutakról az ENSZ békefenntartókkal tartott ülésen. Az izraeli hadsereg kedden jelentette be, hogy felszámolja azokat az alagutakat, amelyeket a Hezbollah fúrt a határ alatt, hogy rajtuk keresztül meglepetésszerű támadásokat hajthasson végre Izrael területén. Az izraeli fegyveres erők szerint legalább egy 200 méter hosszú alagútra bukkantak a Libanonnal közös határ mentén, 40 méter mélyen Izrael területén. A föld alatti járatot ezt követően beomlasztották.

Az izraeli hadsereg szóvivője akkor közölte: a hadseregnek tudomása van arról, hogy a Hezbollah számos alagutat fúrt a libanoni határ alatt.
Az Egyesült Államok terrorszervezetnek tekinti az egész Hezbollahot, az Európai Unió pedig annak katonai szárnyát. Izrael súlyos fenyegetésnek tekinti nemcsak a szervezetet, hanem azt a jelentős fegyverkészletet is, amelyet felhalmozott Libanonban. A Hezbollah a múltban többször indított támadást Izrael ellen, 2006-ban pedig a felek konfliktusa egy hónapig tartó háborúba torkollott.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS