Szuverenizmus-ellenes európai kampányt indított az olasz balközép új vezetője

hirek.sk | MTI 2019. március 18., 12:29

Váltásra szólított fel az olaszországi politikában és Európában az olasz sajtó hétfői beszámolója szerint Nicola Zingaretti, az olasz balközép Demokrata Párt (PD) új főtitkára, aki első számú ellenfélnek Matteo Salvinit, az olasz kormánypártok közé tartozó Liga vezetőjét tartja.

Nicola Zingaretti Fotó: Partito Democratico

Nicola Zingarettit a PD vasárnapi kongresszusán nevezték ki az ellenzéki párt főtitkárának. A párt elnökévé Paolo Gentiloni volt kormányfőt választották meg, aki egyben a PD következő miniszterelnök-jelöltje is lett. Ez az első alkalom, hogy a PD főtitkára lemondott a miniszterelnöki jelölésről a két tisztség különválasztásával.

Beiktatási beszédében Nicola Zingaretti kijelentette, "új pártra van szükség, mindent meg kell változtatnunk!" Hangsúlyozta, hogy a balközép politika középpontjába a társadalmi igazságosságot kell visszahelyezni. Élesen bírálta az Öt Csillag Mozgalom (M5S) - Liga vezette római kormány munkáját. Az európai parlamenti választási kampányban is a szuverenizmus-ellenes politikai szövetséghez való csatlakozást szorgalmazta, és ezáltal a PD a görög kormányfő, Alekszisz Ciprasz és a francia elnök, Emmanuel Macron vezette erők képviselte "front" része lehet.

A beszámolók szerint a PD első számú politikai ellenfeleként Olaszországban és Európában Matteo Salvinit, a Liga vezetőjét jelölték meg. A PD bejelentette, hogy csatlakozik Romano Prodi volt olasz miniszterelnök, az Európai Bizottság volt elnökének kezdeményezéséhez, hogy március 21-én az olasz épületek ablakaiba akasszák ki az európai zászlót.

Nicola Zingaretti első útja a fasizmusellenes olasz ellenállás római emlékművéhez vezetett, ahol koszorút helyezett el.

A PD-hez közel álló, balközép La Repubblica napilap kommentárja szerint Zingarettivel a párt ismét egységre talált, de ez önmagában kevés a PD politikai fennmaradásához. A balközépen az M5S-Liga kormány bukása segíthet, minél előbbi előrehozott választásokkal - állapította meg a La Repubblica.
A jobbközép Il Giornale szerint a PD egysége csak az európai választásokig tart, utána az olasz balközépben újrakezdődnek az ellentétek. Az 54 éves Nicola Zingaretti a 2016-ban megbukott kormányfő, Matteo Renzi helyét vette át a PD élén, miután Renzi 2018-ban lemondott pártvezetői tisztségéről. A PD szokása szerint Zingaretti március 4-én előválasztáson indult: ezen - a kongresszuson közölt adatok szerint - közel 1,6 millióan vettek részt, Nicola Zingaretti a szavazatok 66 százalékát szerezte meg.

Zingaretti az egykori Olasz Kommunista Párt (PCI) ifjúsági tagozatában kezdte politikai karrierjét, és az olasz baloldal és balközép összes átalakulását átélte a PCI megszűnésétől, a Romano Prodi vezette Olajfán és Unión át a PD megalakulásáig. 2008 óta Róma megye elnöke, majd 2013-tól Lazio tartomány elnöke volt. A PD a 2014-es olaszországi EP-választásokon 40,8 százalékos támogatottságot szerzett - akkor Matteo Renzi vezetésével. Jelenleg a PD 18,5 százalékon áll az olaszországi felmérésekben. Nicola Zingaretti a kisebb olasz baloldali pártok, az olasz EU-barát mozgalmak és civil listák támogatására számít. Nem titkolt célja, hogy a PD rövid időn belül megelőzze az M5S-t, amely jelenleg 21 százalék körüli támogatottsággal bír.

A tavaly március 4-i olasz parlamenti választásokon a PD több mint 2 millió szavazója átpártolt az M5S-hez. Most Nicola Zingaretti az azóta az M5S-ben csalódott választókat szeretné visszahódítani a balközép oldalára.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS