HIRDETÉS

Szuperholddal indul 2018

hirek.sk 2018. január 01., 15:47
2018 első teliholdja egyben Szuperhold is lesz. Az égi jelenséget a Földi keleti féltekén január másodikára virradóan csodálhatjuk majd meg.


Szuperholdnak nevezi a köznyelv, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb. A kifejezést Richard Nolle asztrológus találta ki 1979-ben, de a csillagászok nem használják, mert nincs csillagászati jelentősége a holdtölte és a földközelség egybeesésének.

A jelenség létrejöttéhez két feltételnek egyszerre kell teljesülnie: Legyen telihold. A Hold a keringési pályáján éppen a legközelebb legyen a Földhöz. Ilyenkor a Hold az átlagosnál 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek látszik.

Bár a NASA szerint általában 13 havonta következik be csak Szuperhold, a decemberi után ez gyors egymásutánban már a második lesz, és annak sem kell aggódnia, aki valamilyen oknál fogva lemarad róla, hiszen január 31-én jön a következő, ami egyben az utolsó is lesz 2018-ban.

Utóbbi egyébként kékhold is, mert egy naptári hónapon belül ez lesz a második telihold. Ilyesmi két és fél évente történik meg. És ha még ez sem lenne elég, január 31-én holdfogyatkozást is szemügyre vehetünk majd.

Mit tesz a Szuperhold a bolygónkkal?

A tudósok szerint gyakorlatilag semmit. Teliholdkor – amikor a Nap, a Hold és a Föld egy vonalban helyezkedik el az űrben – megnő az óceáni gravitációs hatás. Ha Szuperhold van, akkor ez a hatás még inkább felerősödik, de még így is túl gyenge, hogy bármilyen következménnyel járjon.

John Vidale, a University of Washington szeizmológusa szerint tulajdonképpen semmi esélye nincs, hogy hatását érezzük a Szuperholdnak. Vagy nincs is hatása, vagy olyan enyhe, hogy nem érezzük.

Egyedül azokat töltheti el aggodalommal a jelenség, akik tengerparton élnek. Ha Szuperholdkor vihar alakul ki a tengeren, akkor az áradást okozhat a már korábban említett gravitációs erők miatt. Ehhez azonban még így is több összetevőnek kell egyszerre érvényesülnie.

Valaha jön még közelebb a Hold a bolygónkhoz?

Igen is és nem is. Egyes Szuperholdak erősebbek a többinél. A tavaly novemberi például a legközelebbi Szuperhold volt 1948 óta és csak 2034-ben fog megismétlődni.

Ugyanakkor a kutatók szerint a Hold éves szinten néhány centimétert távolodik a Földtől. Ezért az űrkutatók úgy becsülik, hogy évmilliárdok múlva már 47 nap alatt kerüli meg a bolygót a Hold a mostani 27.3 helyett.

Forrás: Híradó.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS