HIRDETÉS

Szlovákiának haladnia kell a korral

hirek.sk 2018. január 28., 11:41
BRÜSSZEL/POZSONY. Szlovákiának lépést kell tartania Európa műszaki fejlődésével, minél hamarább be kell lépnie az Európai Ûrügynökségbe (ESA) – javasolta Maroš Šefèovic, az Európai Bizottság alelnökének megjegyzésére reagálva Martina Lubyová oktatási miniszter. Šefèovic szerint a Párizsban székelő szervezet várja Szlovákia jelentkezésének véglegesítését.


A miniszter asszony megjegyezte, Szlovákia tudatában van annak, hogy az európai űrprogram hatalmas projekteket tartalmaz.

Maroš Šefèoviè, az EB alelnöke  „Több Európáért több helyet a világűrben” címmel tartott előadást Brüsszelben a 10. Európai Ûrpolitikai Konferencián. Felhívta a figyelmet, hogy Európa „űrnagyhatalom”, tehát Szlovákiának sem kellene kimaradnia ebből, és  felszólította a konferencián résztvevő  oktatási minisztert valamint Peter Kažimír pénzügyminisztert, találják meg a költségvetésben a szükséges pénzeszközöket.

Lubyová miniszter asszony elmondta, a belépési díj 1,4 millió euró. „Keressük a forrásokat a költségvetésen belül, egyúttal több olyan ágazatot is megkerestünk, melyek számára a tagság előnyt jelenthet” – magyarázta a miniszter asszony.

„Számolunk azzal, hogy az EU néhány éven belül a világ legnagyobb világűrrel kapcsolatos adatszolgáltatója lesz. Szlovákiának haladnia kellene a korral és minél nagyobb haszonra szert tenni” – szögezte le Lubyová.

Nagyra értékelte az ESA keretében létező „védelmi mechanizmust”, ami azt jelenti, hogy egy-egy tagország annyit kap vissza, amennyit invesztál, tehát éppen emiatt sok múlik a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) felkészültségén.

Forrás: Aktuálne.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS