Szaúd-arábiai kitüntetettje van az idei alternatív Nobel-díjnak

hirek.sk | MTI 2018. szeptember 24., 10:34

Három bebörtönzött szaúd-arábiai emberi jogi aktivista az idei alternatív Nobel-díj kitüntetettje, míg a tiszteletbeli díjat két, a korrupció ellen küzdő latin-amerikainak ítélték oda - közölte hétfőn Stockholmban a díjat adományozó Right Livelihood Alapítvány.

Mohammad al-Qahtani (balról az első) és Abdullah al-Hamid (balra a 3.) az ítéletre várva Fotó: archívum

A tájékoztatás szerint az elismerés mellé járó egymillió svéd koronát három szaúd-arábiai emberi jogi aktivista - Abdullah al-Hamid, Mohamed Fahad al-Kahtani és Valid Abu al-Hair - kapja az egyetemes emberi jogok elvei alapján a szaúd-arábiai diktatórikus politikai rendszer megreformálására tett látnoki és bátor erőfeszítésekért.

A 2018-as tiszteletbeli díjjal a guatemalai Thelma Aldanát és a kolumbiai Ivan Velasquezt tüntették ki azért az újító munkáért, amit a korrupció leleplezése terén végeztek.

Az alternatív Nobel-díjat 1980-ban hozta létre Jakob von Uexküll német-svéd író, egykori európai parlamenti képviselő azzal a céllal, hogy elismerjék olyan emberek munkásságát is, akik véleménye szerint elkerülték a hivatalos Nobel Alapítvány figyelmét. Az eddigi díjazottak között volt mások mellett az amerikai megfigyelési programot kiszivárogtató Edward Snowden, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) volt szerződéses alkalmazottja, továbbá Denis Mukwege kongói sebész, nőgyógyász, aki az általa alapított kórházban az országban folyó harcok során megerőszakolt nők ellátásával foglalkozik.
0 HOZZÁSZÓLÁS