Súlyosan megsebesítették az argentin főrabbit

hirek.sk | MTI 2019. február 26., 15:17

Súlyosan megsebesítették Gabriel Davidovich argentin főrabbit - közölte kedden az AMIA argentin zsidó szervezet. A támadást elítélte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő is.

Gabriel Davidovich argentin főrabbi Fotó: BBC

A főrabbira Buenos Aires-i otthonában támadták rá ismeretlenek hétfőre virradóra. Mielőtt megverték, azt kiáltották neki: "Tudjuk, hogy maga az AMIA rabbija".
A támadásnál a rabbi felesége is jelent volt, őt lefogták. A behatolók pénzt és tárgyakat is elvittek a lakásból.

A rabbi súlyosan megsebesült, és egy Buenos Aires-i kórházba szállították.

A támadás közvetlenül azután történt, hogy a hét végén kilenc sírt gyaláztak meg a Sao Luíz zsidó temetőjében. Az argentínai zsidó szervezeteket képviselő DAIA elnöke, Jorge Knoblovits elítélte az "antiszemita cselekményt".

"Nem engedhetjük, hogy az antiszemitizmus felüsse a fejét. Határozottan elítélem a közelmúltbeli antiszemita cselekedeteket, és felszólítom a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel ellenük" - mondta Benjámin Netanjahu.

A Zsidó Világkongresszus (WJC) szintén sajnálatát fejezte ki az incidens miatt, mint mondta, "megrázta és felháborította a brutális támadás".

Az AMIA Buenos Aires-i központja ellen 1994-ben követtek el véres merényletet, a támadásban 85-en haltak meg.

Argentínában él - az Egyesült Államok után - az amerikai kontinens második legnépesebb zsidó közössége. Jelenleg mintegy 190 ezer tagja van, a húsz évvel korábbi 300 ezerrel szemben. A 2001-es gazdasági válság következtében számos argentin zsidó kivándorolt.

0 HOZZÁSZÓLÁS