Súlyos vereséget szenvedett a kormánypárt a tajvani helyhatósági választáson

hirek.sk | MTI 2018. november 24., 18:09

Súlyos vereséget szenvedett a vasárnapi helyhatósági választásokon Tajvanon a szigetet irányító Demokratikus Haladó Párt (DPP), ezért Caj Jing-ven elnök bejelentette, hogy távozik a párt éléről, és Laj Cseng-tö miniszterelnök is felajánlotta lemondását.

Caj Jing-ven két éve lett elnök, most lemond Fotó: Ritchie B. Tongo
A DPP elveszítette a polgármesterválasztást a sziget déli részén fekvő Kaohsziung kikötővárosban, ahol húsz éve ők adták a városvezetőt. A DPP jelöltje a tajvani könnyűipar központjának tekinthető Tajcshungban is alulmaradt a Kínai Nemzeti Párt (KMT) indulójával szemben, és a párt Tajpejben is vereségre áll, ahol az eddigi független polgármestert Ko Ven-csét szerette volna leváltani.

Caj Jing-ven tajvani elnök rövid sajtótájékoztatón jelentette be, hogy távozik a párt éléről, de tudatta azt is, hogy Laj Cseng-tö miniszterelnök lemondását nem fogadta el, mert azt szeretné, ha folytatná a megkezdett reformokat.

"Ma leckét kaptunk demokráciából. Le kell vonnunk a tanulságokat, és meg kell felelnünk az emberek magasabb elvárásainak" - húzta alá a tajvani elnök.

A helyhatósági választásokat elemzők a DPP kormányzásáról tartott népszavazásként értékelték. A sziget függetlensége mellett kiálló Cajt és pártját Peking a DPP 2016-os, földcsuszamlásszerű győzelme óta folyamatos nyomás alatt tartja. Tajvant Kína szakadárt tartománynak tartja, amely de facto függetlenül működik. Ezt a tajvaniak elsöprő többsége támogatja is, de a formális elszakadást, a függetlenség kinyilvánítását aligha, mert az akár fegyveres konfliktushoz is vezethet Kínával. Szakértők szerint a DPP veresége éppen azzal magyarázható, hogy a választók többsége aggódik amiatt, hogy Tajpej és Peking viszonya megromlott, amióta a DPP kormányra került.

Vu Ten-li, a KMT elnöke közölte, hogy pártja továbbra is arra törekszik, hogy kerülje a diplomáciai feszültséget és biztosítsa az akadálytalan kereskedelmet Kína és Tajvan között.
A kínai nacionalisták 1949-ben, a kínai polgárháború végén, a kommunisták győzelmét megelőzően, Kínai Népköztársaság megszületésekor menekültek Tajvanra, ahol továbbra is fenntartották a kommunisták által megdöntött "Kínai Köztársaságot".

A helyhatósági választással egy időben több népszavazást is tartottak. A többi között arról is dönthettek a választópolgárok, hogy szülessen-e külön jogszabály a melegházasság szabályozásáról, amelyet tavaly legalizált az ország legfelsőbb bírósága. A népszavazások eredményeit várhatóan vasárnap összesítik majd.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS