Spanyolországban ismét erősödik a marokkói migránsok beáramlása

hirek.sk | MTI 2019. május 10., 15:57

A marokkói kormány ismét bevezette a kötelező katonai szolgálatot az észak-afrikai országban. A behívó elől a legtöbben elmenekülnek, és ezúttal is Spanyolország a célország.

Illusztráció Fotó: Reduan
Egy marokkói napilap riportjában arra hívja fel a figyelmet, hogy miután a behívóparancsot megtagadókra súlyos büntetés vár Marokkóban, több ezren inkább a menekülést választják. Már az összeírás során azt tapasztalták a hatóságok, hogy a sorkatonai szolgálatra kötelezett fiatalok közül sokan át se veszik a behívót. A belügyminisztérium arra hívja fel a figyelmet, hogy aki nem tudja megfelelő orvosi igazolással bizonyítani, hogy katonai szolgálatra alkalmatlan, és nem vonul be, arra kemény büntetés vár.

A marokkói kormány idén 10 ezer, jövőre pedig további 15 ezer fiatalt akar besorozni. A sorkötelezettek életkora 19-25 között van, a katonai szolgálat 1 év.

Mustapha El Khalfi kormányszóvivő elmondta, hogy aki megtagadja a sorkatonai szolgálatot, az akár egy évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat, felmentést csak megfelelő orvosi papírral vagy egyetemi tanulmányok folytatásával lehet elérni, persze az utóbbi csak ideiglenes halasztást jelent. A nők és a kettős állampolgárok számára fakultatív a sorkatonai szolgálat. A marokkói kormányzat célja az, hogy a fiatalokat minél jobban integrálni tudja az észak-afrikai ország társadalmába, szerintük ugyanis a katonai szolgálat hozzájárul a nemzettudat fejlődéséhez.

Természetesen vannak, akik tiltakoznak az elfogadott törvény ellen, sokan pedig a „lábukkal szavaznak” azaz elhagyják Marokkót. Becslések szerint több ezren kelhetnek útra és próbálhatnak meg Spanyolországon keresztül Európába jutni.

Forrás: Origo
0 HOZZÁSZÓLÁS