Sokat fejlődött Kína első humanoid robotja

hirek.sk 2017. január 10., 15:47
SANGHAJ. A Kína első emberszerű robotjának tartott Csia Csia képes egyszerű beszélgetésekre és meghatározott arckifejezésekre, ha megkérik rá. Alkotói úgy hiszik, hogy a dolgozó gépek előfutára lehet az országban.

Csia Csiát először tavaly mutatta be a Kínai Műszaki és Tudományegyetem mérnökcsapata, most pedig a csapat vezetője Csen Hsziao-ping jelent meg vele hétfőn egy gazdasági konferencián Sanghajban.

A kutató úgy véli, egy évtizeden belül a Csia Csiához hasonló, mesterséges intelligenciával ellátott robotok munkába állhatnak többek között éttermekben, ápolóintézetekben, kórházakban és akár háztartásokban is.

Leomló, fekete hajával és hagyományos kínai öltözetével az android megdöbbentően életszerűnek tűnik, de azért megvannak korlátai és egyszerű kérdésekkel gyakran zavarba lehet hozni.

Mindennek ellenére Csen és csapata óriási előrelépést könyvelhet el az utóbbi két évben Csia Csia MI-jének fejlesztésében. Az AFP beszámolója szerint az android pontosan tudott válaszolni a napi időjárást érintő kérdésekre, alapvető dialógusokat is le tudott folytatni és felismerte a kérdező nemét.

A mesterséges intelligenciák terén igen gyors fejlődés figyelhető meg, ezek a megoldások vitték a prímet a múlt heti CES-en is Las Vegasban. Az egyik cég, a Hanson Robotics például életszerű Einsteinjét mutatta be, az android valósághű arckifejezéssekkel operált és informatív beszélgetésekbe bonyolódott matematikáról és tudományról.

Bár Csia Csia még nem tart itt, Csen szerint fényes jövő áll az ilyen androidok előtt az országban. Szavai szerint a jóléti társadalomban egyre több fiatal kerüli az olyan állásokat, mint a pincérkedés, miközben az öregedő populációnak több segítő kézre lenne szüksége a kórházakban és idősotthonokban, még akkor is, ha azok a kezek éppen nem emberiek.

Forrás: hirado.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS