2019. május 30., 17:17

Sok migránst mentettek ki a tengerből a máltai hatóságok

Csütörtökön 75 migráns érkezett Máltára, miután a szigetország haditengerészete kimentette őket a Földközi-tengerből - közölte a máltai hadsereg.

malta-illegalis-migr.jpg
Fotó: Hirstart
A menekültek a sziget közelében lévő tonhalcsapdára kapaszkodtak fel, így találtak rájuk a hatóságok. A hadsereg közölte, hogy szerdán éjjel mentették ki a bajbajutottakat a vízből, majd Máltára vitték őket.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) megerősítette, hogy a menedékkérők már az európai uniós tagországok közé tartozó Máltán tartózkodnak. Az UNHCR máltai szervezete közölte: munkatársai jelen voltak a bevándorlók csütörtök reggeli partot érésénél, beszéltek is velük.

Kimerültek és éhesek voltak, illetve rendkívül megkönnyebbültek annak köszönhetően, hogy ismét szárazföldön lehetnek, miután három napot töltöttek a tengeren"

- derül ki a közleményből.

A máltai hadsereg jelezte azt is: több keresési műveletet végeztek közösen az olasz parti őrséggel, hogy ezzel segítsék a líbiai parti őrséget.

Az olasz hatóságok is kimentettek egy migránscsoportot, annak tagjait csütörtökön Lampedusa szigetére szállították. A Sea Watch német civil szervezet korábban hírt adott arról, hogy mintegy 90 ember több mint 35 órát vesztegelt a tengeren, és a bajba jutott hajó fedélzeten volt egy ötéves gyerek is, aki - jelentések szerint - időközben életét vesztette.

A nemzetközi szervezetek arra számítanak, hogy a jó idő beköszöntével várhatóan több százan vállalkoznak a Líbia és Európa közötti kockázatos átkelésre.
A jelenlegi olasz kormány szigorú politikát folytat az embercsempészek által szervezett illegális migrációval szemben, és sikerült elérnie a tengeren át érkező menekültáradat jelentős visszaesését. Mindazonáltal az utóbbi hetekben néhány, afrikai menekülteket szállító csónaknak sikerült elérnie Olaszország legdélibb csücskét, Lampedusa szigetét.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.