HIRDETÉS

Sok dolguk akadt Szilveszter éjjelén a mentőknek

hirek.sk 2018. január 02., 09:35
POZSONY. Az Egészségügyi Mentőszolgálat munkatársai összesen 933 alkalommal avatkoztak be a szilveszteri és az újévi ünneplések során Szlovákiában. Legtöbbször, 167 alkalommal Eperjes megyében, legritkábban, 85 esetben pedig Nagyszombat megyében kellett kiszállniuk.

A segítségre szoruló páciensek leggyakoribb diagnózisai közé a légzési problémák, a megemelkedett vérnyomás és az esések tartoztak – tájékoztatta a TASR hírügynökséget az Egészségügyi Mentőszolgálat műveleti központjának szóvivője, Alena Krèová.

„Emellett 50 olyan esetünk is volt, amelyek a szórakoztató pirotechnikával való helytelen bánásmóddal függtek össze” – mondta el Krèová. A legtöbb ilyen eset Zsolna megyében történt, ahol a mentők 6 személyt láttak el, a legkevesebb pedig Pozsony megyében, ahol 2 személy szenvedett sérüléseket.

A pácienseknek leggyakrabban a kezük tört el, de súlyos látás- és halláskárosulások, valamint égési sebek is előfordultak. „Sajnos a pirotechnikai eszközök működésbe hozatala során 8 gyermek is megsérült, közülük ketten súlyos sérüléseket szenvedtek a kezükön, az ujjaikon” – tette hozzá a szóvivő. Mindkét gyermeknek a kezében robbant fel a petárda.

Krèová hozzátette: a mentők 45 olyan személyt is elláttak, akik túl sok szeszesitalt fogyasztottak. Köztük 17 gyermek is volt, a legifjabb csak 13 éves volt. „A legtöbb, azaz 6 ittas gyermek Pozsony megyében szorult segítségre, Besztercebánya és Nagyszombat megyében egyetlen ilyen eset sem történt” – zárta tájékoztatását Krèová.

0 HOZZÁSZÓLÁS